Felkapta a közösségi média és jó úton halad afelé, hogy tönkre is tegye ezt a különleges helyet

A közösségi média jó fotótémákra vadászó megszállottjai megölik a különleges helyeket egy barlangász szerint.

A walesi Gwynedd megye egykor a palabányászatról volt híres, ahogy pedig a kőfejtők bezártak, a helyszín turistalátványossággá vált. Az egyik bánya ráadásul egy egészen nem mindennapi történet miatt híresült el: autóroncsok és kiszuperált háztartási gépek találtak ott végső nyugalomra. Hogy hogyan kezdődött ez az egész, azt jótékony homály fedi, annyi bizonyos, hogy a bánya 1970-es bezárása után nem sokkal indult a trend.

A bányából a kikötőbe vonat szállította a kőzetet, a vonalat 2004-ben turistalátványosságként felújították.

A jelenleg magánterületen található Gaewern palabányában 1820-ban kezdődött a bányászat, majd a közeli Braichgochhal való egyesülése után jóval a huszadik század közepe utánig folyt benne a kitermelés. Alighogy bezárt azonban, két fő kamrájának egyikébe, melyet addigra elöntött a víz, autóroncsokat és elromlott tévéket, hűtőket kezdtek dobálni. A rozsdásodó fémhulladékhalom pedig megragadta a fotósok fantáziáját.

Ma is rengeteg influenszer és érdeklődő keresi fel abban a reményben, hogy sikerül megörökítenie a nem mindennapi látványt.

Azonban mielőtt az ember elérné a helyszínt, először el kell haladnia a halomban álló nejlonzacskók mellett, amelyeket a látogatók otthagytak, miután a cipőjüket védték velük az átázás ellen. Aztán jönnek a graffitik és még több szemét, többek között tengernyi gumicsónak.

Anthony Taylor barlangász nagyon a szívén viseli a barlang sorsát, és nem szeretné, ha teljesen tönkretennék azt turisták. Többek között azt nem érti, ha az emberek azért jönnek ide, mert csodálatosnak találják a helyet, miért akarnák tönkretenni. Több barlangásszal és önkéntessel együtt nemrég nagytakarítást tartottak, és mintegy harminc csónaktól szabadultak meg.

Blaenau Ffestiniog bányája szintén a megyében. Az északnyugat-walesi pala-táj korábban világörökségi státuszt kapott.

Korábbi útjai során egyébként talált már többek között gyermeklábnyomot, szögestalpú csizmát, szerszámokat, bányászkesztyűt és egy 170 éves talicskát ott, ahol annak idején egy bányász hagyhatta.

A férfi küldetésének érzi, hogy megismertesse az emberekkel az egykori bányák értékét és tudatosítsa bennük, hogy egy nap lezárhatják azokat, ha nem vigyáznak rájuk. Mint mondja, nem gondolta volna, hogy tényleg meg kell ezt tanítani az embereknek, de úgy tűnik, meg kell.

A bányák nemcsak Walesben bizonyulnak izgalmas úti célnak: Olaszországban sziklafalba épült bányakikötőnek járnak csodájára a látogatók, de itthon is találunk olyan korábbi bányát, amely egész Európában kuriózumnak számít.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

Gaewern | bánya | Nagy-Britannia | utazás | Gwynedd

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom