Close
Szörfparadicsom és romantikus tengerparti hangulat vár pár órára New Yorktól

Szörfparadicsom és romantikus tengerparti hangulat vár pár órára New Yorktól

Budapestről egy óra alatt eljutunk Balatonakarattyára, Londonból másfél óra Brighton beach, a La Barceloneta strand a spanyol nagyváros közvetlen centrumában van és tudnánk tovább sorolni a példákat. Az viszont elég meglepő, hogy New York nyüzsgő városából pár óra vonatútra kedvelt szörfcentrumot, igazi pihenőövezetet találunk, ami még egyáltalán nincs elturistásodva. Montauk kedves kis település, mely híres halászatáról és ezáltal a remek halételeiről is, fontos helyszín volt az Egy csodálatos elme örök ragyogása című filmben is, és Andy Warhol is fenntartott itt egy nyaralót. 

A Nagy Gatsby óta tudjuk, hogy New Yorkban nem csak Manhattannek vannak elegáns részei: az úgynevezett Hamptons a ’20-as években az arisztokrácia kedvelt nyári elvonulóhelye volt csillogó partykkal, véget nem érő klubdélutánokkal. A popkultúrában sokszor megjelenik Long Island ezen fertálya, a nyaralóövezet, ahol a hagyományos kis tengerparti kunyhók helyett inkább óriási villákat, majorokat, birtokokat találunk. Sikeres és tehetős művészek már a századelőn felfedezték maguknak ezt a részt és ez ma sincs másképp. Csupán kicsit felhígult a felhozatal és pletykalapokból ismert celebek is szívesen csekkolnak be ide. Dehát, ki ne tenné?

Az amerikai Forbes egy alkalommal “Billionaire lane” -nek nevezte a partszakaszt, ami szabadfordításban annyit jelent, hogy milliárdos sáv — tehát tényleg nem túloztunk az előkelőséggel. A Meadow Lane tényleg csak a leggazdagabbak kiváltsága: Calvin Klein divattervező, Gerald J. Ford a Ford Financial Fund vezetője és további milliárdos amerikai üzletemberek járnak ide hétvégézni. Ha kíváncsiak lennénk rá, hogy milyen is egy Meadow Lane-en található ház, akkor gondoljunk a Wall Street farkasa házibulihelyszínére, vagy a Minden végzet nehéz óriási házára.

Ha erről a flancosabb környékről kicsit keletfelé tartunk, fél óra múlva elérjük Long Island legvégső pontját, Montauk-ot, ami talán a legromantikusabb település erre.

Nem csak réges régi világítótornya miatt.

Szuper, hogy ilyen elvonulási lehetőségeik vannak New York város lakóinak, de azoknak is remek lehetőség, akik egy hétnél hosszabb időre érkeznek New Yorkba és egy-két napot szívesen az óceánparton töltenének.

Van az úgy, hogy az erőltetett menet után jól esne a kikapcsolódás egy természetközelibb helyen és ezt Montauknak köszönhetően meg is tehetjük.

Megkapó panoráma, 5000 hektárnyi zöldövezet és tengerpart mellett csinos parti bisztrók, hipszter szörfös helyek, teniszpályák, jógatermek és rekreációs központok jellemzik Montaukot. Igazi lelassulós hely, ahol senki sem siet, senki sincs stresszben a mindennapok miatt.

Idilli környezet, tengeri fuvallatokkal, sok napsütéssel és a legfinomabb tengeri fogásokkal.

A szállások, és egyéb vendéglátóhelyek széles skálán mozognak árszabásban és célközönséget tekintve is, tehát nem kell megijedni, hogy csak a felső tízezert várják ide. Két éjszaka, két főre már 200 dollár alatt meglehet például a Montauk Manor nevű mutatós szállodában.

Ha stílusos, szörfös hipszterségre vágynánk, akkor is van alternatíva, a The Surf Lodge napózóteraszt, felfüggeszthető nyugágyakat és rengeteg térítésmentes programot kínál. Elég tudatosak, honlapjukról még azt is kideríthetjük, hogy milyen márkájú szappant készítenek be a szobákba. Nyilván van magyar vonatkozás is: a sztárok kedvenc szépségápolási termékei, Dr. László Ernő luxustermékei is megtalálhatóak a The Surf Lodge-ban.

Hipszterség, vagy sem, Amerikában még mindig nagyon megy a kisüzemi sörfőzés, ami Montauk-ot is elérte, ezért saját főzdével rendelkeznek.

2012 óta készítik a különleges söröket és valami jól mehet nekik, mert New York legmenőbb helyein találkozhatunk velük.

Montauk jelképe a világítótorony, mely New York állam első világítótornya és az ország négy legrégebbi ilyen építménye között jegyzik.

A sziget legkeletibb pontján őrzi a partot és 5 másodpercenként felvillanó fényét 31 km távolságból is látni.

137 lépcsőn lehet megközelíteni a vezérlőt.

Ha már emlegettük a Nagy Gatsbyt és eszünkben is van a boldogságot kergető titokzatos milliárdos, akkor biztosan emlékszünk a mindig távolódó, szemközti zöld fényre is. Ha Montauk-ból teljesen egyenes irányba tekintve, a “túlparton”, vagyis Európában keresnénk a zöld fényt, akkor Portugáliában lelnénk rá, hiszen a kisváros és Algarve tartomány egy pontja ugyanazon a szélességi ponton fekszik.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close