Close
Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ha csak annyit hallunk, hogy a BMW egy nem akármilyen koncepcióval készül a Garmisch ötvenedik születésnapjára, ezzel együtt a legendás formatervező, Marcello Gandini tiszteletére, biztosan valamilyen extravagáns, futurisztikus tanulmányautó körvonalai rajzolódnak ki lelki szemeink előtt. Pedig nem ez történt.

A BMW ugyanis visszautazott az időben, és újragyártotta az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este alkalmából az 1970-es genfi autószalonon bemutatott, ám utána rejtélyes körülmények között elveszett Garmischt.

A típus a legmeghatározóbb olasz formatervező (neki köszönhetjük például a Bugatti EB110-est, a Lamborghini Miurát vagy a Citroën BX-et és a Renault 5-öst) kevésbé ismert munkái közé tartozik,

a modell felélesztése viszont Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője és az ötlet gazdája szerint kiváló lehetőség arra, hogy méltó módon tisztelegjenek Gandini előtt.

A szögletes vonalú prototípust a Bertone stúdiónál tervezte a most 81 éves mester, ez a modell pedig annak idején erőteljesen meghatározta a BMW-k formáit.

Egy középkategóriába tartozó, dinamikus, ugyanakkor provokatívnak ható autót álmodott meg, ami azért hű maradt a megszokott BMW-formához. Meglehetősen letisztult és minimalista jármű lett végül, jellegzetes stílusjegyekkel, függőlegesen elrendezett vese-hűtőrácsokkal, négyzet alakú fényszórókkal.

A Garmisch név egyébként a népszerű bajor síparadicsomra, Garmisch-Partenkirchenre utal, merthogy Itáliában akkoriban népszerűségének csúcsán járt a sísport.

Magáról a kupéról az eltűnését követően alig maradtak fenn dokumentációk, ezért a BMW összehívott egy csapatot, hogy korabeli fekete-fehér fotókból és természetesen Marcello Gandini emlékképeiből kiindulva Torinóban újra – immáron korszerű, 3D-technológiával – összerakják a 4,35 méter hosszú, pezsgőmetál színű jármű karosszériájának és utasterének részleteit.

Mindössze két hónap alatt sikerült legyártani az eredetivel majdnem teljesen megegyező vintázs kupét, amely nagy sikert aratott a május végi Villa d’Este Concours d’Elegance-on.

Ez is érdekelhet:

genfi autószalon | Villa d'Este Concours d'Elegance | koncepcióautó | bmw | Adrian van Hooydonk

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Skócia legelszigeteltebb sarkát idézi meg a Land Rover

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram