Close
Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ha csak annyit hallunk, hogy a BMW egy nem akármilyen koncepcióval készül a Garmisch ötvenedik születésnapjára, ezzel együtt a legendás formatervező, Marcello Gandini tiszteletére, biztosan valamilyen extravagáns, futurisztikus tanulmányautó körvonalai rajzolódnak ki lelki szemeink előtt. Pedig nem ez történt.

A BMW ugyanis visszautazott az időben, és újragyártotta az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este alkalmából az 1970-es genfi autószalonon bemutatott, ám utána rejtélyes körülmények között elveszett Garmischt.

A típus a legmeghatározóbb olasz formatervező (neki köszönhetjük például a Bugatti EB110-est, a Lamborghini Miurát vagy a Citroën BX-et és a Renault 5-öst) kevésbé ismert munkái közé tartozik,

a modell felélesztése viszont Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője és az ötlet gazdája szerint kiváló lehetőség arra, hogy méltó módon tisztelegjenek Gandini előtt.

A szögletes vonalú prototípust a Bertone stúdiónál tervezte a most 81 éves mester, ez a modell pedig annak idején erőteljesen meghatározta a BMW-k formáit.

Egy középkategóriába tartozó, dinamikus, ugyanakkor provokatívnak ható autót álmodott meg, ami azért hű maradt a megszokott BMW-formához. Meglehetősen letisztult és minimalista jármű lett végül, jellegzetes stílusjegyekkel, függőlegesen elrendezett vese-hűtőrácsokkal, négyzet alakú fényszórókkal.

A Garmisch név egyébként a népszerű bajor síparadicsomra, Garmisch-Partenkirchenre utal, merthogy Itáliában akkoriban népszerűségének csúcsán járt a sísport.

Magáról a kupéról az eltűnését követően alig maradtak fenn dokumentációk, ezért a BMW összehívott egy csapatot, hogy korabeli fekete-fehér fotókból és természetesen Marcello Gandini emlékképeiből kiindulva Torinóban újra – immáron korszerű, 3D-technológiával – összerakják a 4,35 méter hosszú, pezsgőmetál színű jármű karosszériájának és utasterének részleteit.

Mindössze két hónap alatt sikerült legyártani az eredetivel majdnem teljesen megegyező vintázs kupét, amely nagy sikert aratott a május végi Villa d’Este Concours d’Elegance-on.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom