Close
Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ötven éve elveszett tanulmányautóját alkotta meg újra a BMW

Ha csak annyit hallunk, hogy a BMW egy nem akármilyen koncepcióval készül a Garmisch ötvenedik születésnapjára, ezzel együtt a legendás formatervező, Marcello Gandini tiszteletére, biztosan valamilyen extravagáns, futurisztikus tanulmányautó körvonalai rajzolódnak ki lelki szemeink előtt. Pedig nem ez történt.

A BMW ugyanis visszautazott az időben, és újragyártotta az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este alkalmából az 1970-es genfi autószalonon bemutatott, ám utána rejtélyes körülmények között elveszett Garmischt.

A típus a legmeghatározóbb olasz formatervező (neki köszönhetjük például a Bugatti EB110-est, a Lamborghini Miurát vagy a Citroën BX-et és a Renault 5-öst) kevésbé ismert munkái közé tartozik,

a modell felélesztése viszont Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője és az ötlet gazdája szerint kiváló lehetőség arra, hogy méltó módon tisztelegjenek Gandini előtt.

A szögletes vonalú prototípust a Bertone stúdiónál tervezte a most 81 éves mester, ez a modell pedig annak idején erőteljesen meghatározta a BMW-k formáit.

Egy középkategóriába tartozó, dinamikus, ugyanakkor provokatívnak ható autót álmodott meg, ami azért hű maradt a megszokott BMW-formához. Meglehetősen letisztult és minimalista jármű lett végül, jellegzetes stílusjegyekkel, függőlegesen elrendezett vese-hűtőrácsokkal, négyzet alakú fényszórókkal.

A Garmisch név egyébként a népszerű bajor síparadicsomra, Garmisch-Partenkirchenre utal, merthogy Itáliában akkoriban népszerűségének csúcsán járt a sísport.

Magáról a kupéról az eltűnését követően alig maradtak fenn dokumentációk, ezért a BMW összehívott egy csapatot, hogy korabeli fekete-fehér fotókból és természetesen Marcello Gandini emlékképeiből kiindulva Torinóban újra – immáron korszerű, 3D-technológiával – összerakják a 4,35 méter hosszú, pezsgőmetál színű jármű karosszériájának és utasterének részleteit.

Mindössze két hónap alatt sikerült legyártani az eredetivel majdnem teljesen megegyező vintázs kupét, amely nagy sikert aratott a május végi Villa d’Este Concours d’Elegance-on.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close