Bojkott indult a Pilóta keksz gyártója ellen

Ami a magyaroknak a Győri Keksz, az a norvégoknak a Freia, a svédeknek pedig a Marabou. A közös bennük, hogy mindet az amerikai Mondelez leányvállalatai gyártják. Most azonban a cégnek hatalmas negatív visszhanggal kell szembenéznie.

A skandináv régió ugyanis széles körű bojkottot hirdetett az Oreo, a Toblerone és még több tucat más ismert márka tulajdonosa ellen. A különböző utazási szolgáltatók, a SAS és a Norwegian Air légitársaság, a svéd vasút, a Strawberry szállodalánc, az Elkjop kiskereskedelmi vállalat, a Fjord Line hajózási csoport és a Norvég Labdarúgó Szövetség is bejelentette az elmúlt napokban, hogy felhagy a Mondelez-termékek értékesítésével.

Ennek oka pedig az, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség feketelistára tette a céget, arra hivatkozva, hogy az hozzájárul a háború finanszírozásához,

miután más nagy márkáktól eltérően nem vonult ki Ororszországból a harcok kezdete után.

A Coop Norge, Norvégia második legnagyobb élelmiszerlánca szintén fontolgatja a termékek mellőzését, de a döntés előtt a norvég kormány tanácsát kéri. A külügyminisztérium találkozni szeretne minden érintett féllel, de nem akar megoldást javasolni.

Mint Erling Rimestad államtitkár elmondta, az egyes vállalatokon és egyének önállóan dönthetnek arról, hogy mit vásárolnak és kivel kereskednek.

A chicagói székhelyű Mondelez nyilatkozatban közölte, hogy nem árul orosz gyártmányú termékeket Norvégiában, és hozzátette, hogy a hivatalos iránymutatásoknak objektív kritériumokon kell alapulniuk, amelyek egyenlően bánnak a vállalatokkal.

A vállalat azt is elmondta, hogy csak korlátozott tevékenységet tart fenn Oroszországban, leállította az új beruházásokat és a reklámokat, emellett elítélte a háborút. Hozzátette, hogy eleget tesz minden politikai döntésnek és szankciónak, és továbbra is mérlegeli a szükséges változtatásokat, hogy teljes mértékben megfeleljen ezeknek.

Miközben sorra vonulnak ki az cégek Oroszországból, a finneknek az orosz látogatókkal adódtak problémáik.

(Forrás: Reuters, képek: Unsplash, Getty Images)

bojkott | mondelez | Marabou | oroszország | Freia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom