A Boom Superosonic újra elhozhatja nekünk a szuperszonikus utazást

Lehet, hogy bő tíz év múlva már olyan személyszállító repülőgépekkel fogunk Londonból New Yorkba repülni, amelyek egy negyedik generációs harci gépre hajaznak majd – és nemcsak a külsőségek terén, hanem mondjuk sebességtartományban is.

Ebben az irányban szeretne a Boom Superosonic úttörő lenni, amely 2029-ben állítaná szolgálatba az Overture-t – ez a gép lehet majd az első olyan utasszállító a Concorde óta, amely gyorsabb a hangnál.

Az elmúlt napokban bemutatták a gép kicsinyített prototípusát, az öttonnás, 6,4 méteres szárnyfesztávolságú, 21,6 méter törzshosszúságú XB–1-et, vagy Baby Boomot, amely mindössze harmadakkora, mint amilyennek a végleges gépet tervezik. És így elég sok dolog hiányzik belőle – például az utaskabin –, ugyanakkor

a Baby Boommal egyelőre az Overture fejlesztéséhez szükséges technológiák bemutatása és tesztelése a cél.

A Baby Boom és a Nagy Bumm a 2016-os terveken

Az Overture várhatóan a hangsebesség 2,2-szeresével, több mint 2700 km/h sebességgel fog haladni, és 55–75 utas fér el majd rajta. Az ára várhatóan 200 millió dollár körül mozog majd.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 7 és fél órás New York–London távolságot mintegy 3 óra 15 perc alatt megteheti, de Los Angelesből is elér Sydney-be 8 és fél óra alatt.

A tervezés során igyekeztek tanulni a Concorde hibáiból – az Overture halkabb lesz, a hangrobbanás sem lesz olyan zavaró, az üzemeltetése hatékonyabb, a hatótávja pedig nagyobb lesz.

A Baby Boom, hívónevén: XB–1

Amíg az Overture hajtóművét a Rolls–Royce fejleszti majd, addig az harmadakkora XB–1-et három General Electric J85–15 hajtómű doromboltatja majd, egyenként hat tonna körüli tolóerővel.

A prototípus pedig valóban úgy fest, mint egy harcibombázó: penge deltaszárny, kompozit törzs, szénszálas borítás,

no és emeljük ki a hajtóművek beömlőit, amelyek közül – az F–18E vadászrepülőgéphez hasonlóan – kettő a szárnyak alatt simul a törzshöz, a harmadik pedig a törzs tetején kap helyet. A denveri cég szerint ez az elrendezés nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a gép maximálisan karbonsemlegesen tudjon üzemelni.

Az XB–1

A tesztrepülés 2021-ben lehet esedékes a kaliforniai Mojave-sivagatban, a terveken ugyanakkor tovább finomíthatnak annak függvényében, hogy az XB–1-es kísérleti géppel milyen adatokat és tapasztalatokat szereznek majd.

Az Overture a tervek szerint 2029-ben gördülhet ki a Boom Supersonic gyártósoráról, majd a következő évtized elején már forgalomba is állhat. A jegyek ára borsos lesz, a sajtó szerint ötezer dollárba, azaz 1,5 millió forintba kerülhet egy menetjegy – de hát az időt és a technológiát ugye meg kell fizetni.

Ez is érdekelhet:

Ezt a nyolc járatot indítja a Wizz Air októberben Budapestről

A légitársaság főként a munkásjáratait hagyta meg, turisztikai célú állomások sajnos nem szerepelnek az e havi kínálatukban.

(Forrás: Rakéta, CNN, Indóház)

Boom Superosonic | XB–1 | vadászrepülő | sebesség | Overture

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom