Budapest egészen pozitív újranyitásra készül tavasszal

Jön az újranyitási csomag!

A Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart – jelentette be Gy. Németh Erzsébet humánterületekért felelős főpolgármester hétfőn egy online sajtótájékoztatón. A Telex szerint Budapest vezetése úgy gondolja, hogy ez a szektor szenvedte meg leginkább az egészségügyi szempontból indokolt lezárásokat. Az újranyitási csomag a főpolgármester helyettes szerint az ágazati szereplőkkel folyamatosan konzultálva alakult ki.

Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat a következőkre készül:

  • kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek beadását és gyorsítja azok elbírálását is;
  • elengedi a teraszbérleti díjak „majdnem száz százalékát”;
  • növeli a közterülethasználati lehetőségeket;
  • kiterjeszti a helységbérletidíjak 2021. december 31-ig szóló elengedését;
  • csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket;
  • áruszállítási pontokat alakítanak ki az érintett vendéglátóhelyek környezetében;
  • a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményét pedig ez év végéig biztosítják majd.

A főpolgármester-helyettes szerint arra készülnek, hogy az újranyitás után „a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából”. Ugyanakkor mivel a vírus nem tűnik el, egy darabig az élet a főváros utcáin, terein zajlik majd. Gy. Németh azt mondta:

„a szakma és a fővárosi vezetés egyetértett abban, hogy a biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a nagy eufória ellenére ne zárt helyeken, hanem nyitott tereken, lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk”.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, hogy a csomag intézkedései még bővülhetnek, az egyeztetések folytatódnak. Ő jelentette be azt is, hogy a vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítja a főváros a veszélyhelyzet időtartamával.

A rendezvényszervezést a Fővárosi Önkormányzat azzal segítené, hogy a fővárosi tulajdonban lévő open office-okat, open tárgyalókat alakít ki, és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek. Emellett pedig az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvényalapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja. Budapest vezetése ezenkívül fogyasztást ösztönző kommunikációs újranyitási kampánnyal tervezi népszerűsíteni a fővárosi rendezvényeket.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék. Olaszországban hétfőtől este hatig nyitva lehetnek az éttermek és a bárok az ország narancssárga, nem veszélyes zónáiban.

(Forrás: Telex)

újranyitás | budapest | covid | telex

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom