Hamarosan újabb országban vezethetik be az eurót, megvan már a dátum is

Bár az újságok már egy újabb halasztásról cikkeznek, a pénzügyminisztérium mindenkit megnyugtatott, hogy tartják a legutóbbi határidőt.

A bolgár pénzügyminisztérium szerint az ország számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy 2025. január 1-én belépjen az euróövezetbe, és folyamatosan halad e cél felé. Mint írják,
a tagság Bulgária prioritása, és az állam aktívan dolgozik az európai valuta bevezetésének technikai és jogi előkészítésén.

A minisztérium szerint a csatlakozással Bulgária politikai és presztízsbeli előnyökkel is számolhat, és felzárkózhat a kontinens legfejlettebb országaihoz. Ez pedig nem csak felkészültebbé teszi az esetlegesen bekövetkező válságokra, hanem erősíti a szerepét az EU-n belüli döntéshozatalban is.

Az eredeti tervek szerint ugyanakkor már 2024. január 1-én bevezették volna az eurót, de a magas infláció, a szükséges törvények elfogadásának hiánya és az instabil kormányzat nem tette ezt lehetővé.

Szófia

Mi több, a jelenlegi bolgár parlamentet is feloszlathatják, ha nem sikerül megegyezni a kormányalakításról, ami tovább hátráltathatja a szükséges törvények elfogadását. Bulgária ezzel párhuzamosan azon is dolgozik, hogy csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Bulgária jelenleg Európa legolcsóbb nyaralóhelyei közé tartozik, kérdés, hogy az euró bevezetése fog-e ezen változtatni. Horvátországban az új pénz például annyira felsrófolta az árakat, hogy büntetéseket is kiszabtak.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Unsplash, Getty Images)

dátum | Európa | Bulgária | unió | bevezetés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom