Close
Hamarosan újabb országban vezethetik be az eurót, megvan már a dátum is

Hamarosan újabb országban vezethetik be az eurót, megvan már a dátum is

Bár az újságok már egy újabb halasztásról cikkeznek, a pénzügyminisztérium mindenkit megnyugtatott, hogy tartják a legutóbbi határidőt.

A bolgár pénzügyminisztérium szerint az ország számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy 2025. január 1-én belépjen az euróövezetbe, és folyamatosan halad e cél felé. Mint írják,
a tagság Bulgária prioritása, és az állam aktívan dolgozik az európai valuta bevezetésének technikai és jogi előkészítésén.

A minisztérium szerint a csatlakozással Bulgária politikai és presztízsbeli előnyökkel is számolhat, és felzárkózhat a kontinens legfejlettebb országaihoz. Ez pedig nem csak felkészültebbé teszi az esetlegesen bekövetkező válságokra, hanem erősíti a szerepét az EU-n belüli döntéshozatalban is.

Az eredeti tervek szerint ugyanakkor már 2024. január 1-én bevezették volna az eurót, de a magas infláció, a szükséges törvények elfogadásának hiánya és az instabil kormányzat nem tette ezt lehetővé.

Szófia

Mi több, a jelenlegi bolgár parlamentet is feloszlathatják, ha nem sikerül megegyezni a kormányalakításról, ami tovább hátráltathatja a szükséges törvények elfogadását. Bulgária ezzel párhuzamosan azon is dolgozik, hogy csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Bulgária jelenleg Európa legolcsóbb nyaralóhelyei közé tartozik, kérdés, hogy az euró bevezetése fog-e ezen változtatni. Horvátországban az új pénz például annyira felsrófolta az árakat, hogy büntetéseket is kiszabtak.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Unsplash, Getty Images)

Európa | unió | euró | dátum | bevezetés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram