Ezért utazik most mindenki Costa Ricára

Kicsiny Közép-Amerikai országok füzérében, Nicaragua és Panama között találjuk Costa Ricát, mely régóta a régió legnépszerűbb úti célja az Egyesült Államokból érkezők körében.

De mi az, ami miatt a távolabbi országok turistáinak is érdekes lehet ez a különleges, trópusi úti cél, ahol rengeteg sport- és állatmegfigyelési lehetőség adódik?

Az ökoturizmus úttörője

Costa Rica nemcsak úttörőnek, hanem iparági vezetőnek is számít az ökoturizmus terén. Hogy mennyire fontos ott a környezetvédelem, az látszik például abból, hogy 2021-ben huszonhétszeresére növelték a Kókusz-sziget Nemzeti Park védett tengeri rezervátumának területét,

2022-ben pedig San José Curridabat nevű kerületében állampolgárságot kaptak a méhek és a fák.

2014 óta az ország energiájának körülbelül 98 százaléka megújuló forrásokból származik, 2050-ig pedig szeretnék teljesen dekarbonizálni a gazdaságot.

Kalandok a vadonban

Itt nem kell sokat keresgélnie annak, akik aktív kikapcsolódásra vágyik: a Monteverdében található 100% Aventura Kalandparkban Latin-Amerika leghosszabb zip line-ján suhanhatunk el az esőerdő lombjai felett.

La Fortuna település pedig az ország talán legnépszerűbb úti célja, ahol sokak szerint Costa Rica kvintesszeciáját találjuk meg. A látogatókat leginkább egy máig aktív vulkán, az Arenal vonzza, melynek néhány évtizede kihűlt láváján is lehet sétálgatni.

Az ország nyugati csücskének tengerpartjai a szörfösök paradicsomai Santa Teresával az élen, még a kezdők is megtalálhatják ott a számításaikat, ha a Playa Hermosa felé veszik az irányt. És akkor még nem ejtettünk szót a karib-tengeri búvárkodásról, melyet például Diving with a Purpose környezetvédelmi program keretében élvezhetünk, vagy arról, hogy remek lehetőségek adódnak ott a madár- és bálnamegfigyelésre.

A kulturális örökség nyomában

A civilizáció összeomlásával fenyegető jóslatok árnyékában egyre inkább felértékelődik az őslakos kultúrák és közösségek tudása, az olyan közösségek hozzáállása, melyek harmóniában élnek a földdel és a környezettel. Ha szeretnénk elmélyülni a múlt örökségében, megtanulhatjuk például az őslakos borucák színes maszkjainak az elkészítését, és megkóstolhatjuk a bribri gazdálkodók terményeit a Sikwa étteremben. Egy maleku faluban táncelőadásokat nézhetünk és a gyógynövényekkel ismerkedhetünk meg.

Önkéntesség és slow travel

2022-ben a „bosszúutazás“ mellett egy másik jelszó is uralja a piacot, ez pedig az utazás beleélősebb, hosszabb, lassabb és megfontoltabb módja, a lassú utazás. Erre adnak lehetőséget például az olyan önkéntes munkák, mint a Puerto Viejo-iakkal végzett tengerpart-takarítás vagy a puntarenasi permakultúra farmon végzett feladatok, ahol nemcsak a környezetet védhetjük, de új dolgokat tanulhatunk, és elmélyülhetünk a helyi élet és hétköznapok rejtelmeiben is.

Amikor a munka nyaralás is egyben

A fentiekből is látszik, hogy nem mindig ördögtől való ötlet a munkát és a nyaralást összekötni. Van azonban ennek egy másik módja is, amikor a nyaralóhelyről végezzük a távmunkát. Az egyre terjedő trendre az angolok a workation elnevezést találták ki, amit magyarul munkációnak lehet fordítani.

Erre Costa Rica különösen bátorítja a digitális nomádokat, akiknek külön vízumot is bevezetett, emellett lokális kezdeményezések is gondoskodnak arról, hogy a távmunkások otthon érezzék magukat. A Selina nevű hibrid hostel-szálloda például hat helyszínen várja a munkációzókat többek között kapcsolatépítő eseményekkel és coworking irodákkal, és nemsokára külön lakónegyed is nyílik a nomádoknak Santa Teresában Yoko Village néven.

Costa Rica a börtönszigetét is a környezetvédelem jegyében alakította át, és itt a "betondzsungel" is teljesen más értelmet nyer.

(Forrás: TimeOut, képek: Unsplash, Getty Images)

utazás | környezetvédelem | Costa Rica

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom