Hét, mesébe illő építészeti remek, amelyet Disney-filmekben láthatunk viszont

A stílusteremtő Disney-világ varázslatos díszleteinek alapját gyakran valós épületek és helyszínek szolgáltatták, ezek közül idézünk fel néhány ikonikus látnivalót.

A segoviai Alcázar

A Madridtól nem messze található Segovia 19. századi, mór stílusú erődje fenyegető hangulatával és boszorkánysisak-tornyaival állítólag fontos inspirációt adott az 1937-es Hófehérke és a hét törpéhez, részben erről mintázták a gonosz királynő várát.

Neuschwanstein kastély

A világ minden kétséget kizáróan egyik leghíresebb kastélyát II. Lajos bajor király építtette a 19. században. Nem csoda, hogy a sziklatetőn álló, henger alakú, kék tornyaival

az ég felé törő épület megragadta Walt Disney fantáziáját, amikor feleségével Bajorországban járt.

A romantikus kastély ihlette a disneylandbeli Csipkerózsika-kastélyt, majd az 1959-es filmben is feltűnt.

Riquewihr

A Kelet-Franciaországban található kisváros szűk utcái, színes, favázas középkori házai és macskaköves tere olyanok, mintha már eleve illusztrációnak készültek volna. Ez az elzászi szőlőültetvények között megbúvó település szolgált Belle szegény vidéki városának mintájául a Szépség és a Szörnyeteg 1991-es animációs változatában.

Chillon vára

A Genfi-tó partján, hegyek árnyékában ülő Château de Chillon annyira nem-evilági hatást kelt, hogy még az sem tűnik teljesen lehetetlennek, hogy egy sellő bújjon elő mellőle a kék vízből. Ez a festői erőd indította be a rajzolók fantáziáját, amikor Eric kastélyát formálták meg A kis hableányban. A Montreux közelében található épület ma Svájc leglátogatottabb történelmi műemléke.

Az Eilean Donan-i vár

A Merida, a bátor című mesefilm egy képzeletbeli Skóciában játszódik a középkorban, ehhez pedig a valódi vidéken gazdag inspirációt találtak a készítők. A Stonehaven szikláin álló Dunnottar vár és a callanishi állókövek mellett az Eilean Donan-i váron is megakadt a szemük, amely utóbbi

a 13. században azért épült, hogy megvédje a skóciai Kintail vidékét a vikingektől.

Bergen régi rakpartja

A Jégvarázs művészeti igazgatója, Michael Giaimo a filmet előkészítve Norvégiába utazott, hogy ihletforrásokat keressen a mese hideg világához, és nem is kellett csalódnia. A balestrandi Szent Olaf-templomról mintázták azt a kápolnát, ahol Frozent királynővé koronázzák, és innen kapta a nevét mindenki kedvenc hóembere, Olaf is. A középkori borgundi fatemplom motívuma szintén visszaköszön Arendelle építészetében, akárcsak az oslói Akershus erőd, és Bergen régi Hanza-rakpartja, a Bryggen.

Café de la Paix

Az 1970-es Macskarisztokraták hátterét Párizs nagy körútjai, eldugott sikátorai és háztetői adják, és minden jel arra mutat, hogy a rajzfilmben szereplő Le Petit Café-t a Café de la Paix, a francia főváros egyik legikonikusabb és legelegánsabb kávézója ihlette, amely 1862-ben nyílt meg a Place de l'Opérán, és amelynek asztalainál egykor olyan irodalmi nagyságok ücsörögtek, mint Victor Hugo és Ernest Hemingway.

Ezek a világ legnépszerűbb filmes helyszínei, ez a tíz város pedig a filmrajongók igazi paradicsoma.

(Forrás: Love Exploring, képek: Unsplash, Café de La Paix/Facebook)

Café de la Paix | Neuschwanstein kastély | Segovia | Riquewihr | walt disney

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom