Close
Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Ha egy karibi országot kellene kiválasztani és felírni az “egyszer látni kell listára”, akkor az a Dominikai Köztársaság legyen. El is áruljuk, miért.

Látványos hegyvonulataival, kanyargó folyóival és trópusi strandjaival a legváltozatosabb karibi úti célnak számító Dominikai Köztársaság  a szomszédos Haitivel Hispaniola szigetén osztozik. Egészen lenyűgöző, 1609 kilométer hosszú tengerparttal is büszkélkedhet, hivatalos adatok szerint 5600 növény- és 300 madárfajnak ad otthont.

Megkapó természeti adottságai mellett kiemelhető változatos gasztronómiai öröksége is, amely tainói, afrikai és európai gyökerekből táplálkozik.

“A Dominikai Köztársaság egy igazi paradicsom. Gyönyörű strandjai, nagyszerű konyhája és izgalmas kulturális oldala is van. És ami a legfontosabb, a legjobb dolog az országunkban, azok az itteni emberek” – mondja David Collado turisztikai miniszter, vélhetően elfogultság nélkül.

Utóbbira reflektálnak az adatok: rekordszámban vonzza ugyanis a sziget a turistákat, csak 2022-ben 8,5 millió látogató foglalt oda repülőjegyet. Mindez tíz százalékos növekedést jelent a világjárvány előtti 2019-es állapothoz képest, ami elképesztő fellendülést mutat az ország turisztikai ágazatában.

Hogyan ért el a Dominikai Köztársaság ilyen nagyszerű eredményeket?

“A világjárvány közepette két stratégiát dolgoztunk ki” – mondja Collado. “Az egyik a turizmusunk helyreállításáról szólt, és a turisták érkezésére összpontosítsunk. És amíg a világ talpra állt, úgy döntöttünk, megerősítjük az infrastruktúránkat, beleértve az összes strandot. Az új fejlesztések hozzájárultak ahhoz, hogy a karibi országot a nap, a tenger és a pihenés rajongóinak kötelező célpontjává tegyük.”

Természetesen jó néhány izgalmas pontját érdemes felkeresni a sokszínű országnak, ilyen például Santo Domingo.

Gyarmati múltjának köszönhetően – Amerika első európai településeként jegyezték, amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben gyarmatosította – az ország fővárosa a történelmi és a modern építészet keveréke, ahol a 16. századi épületek a 20. századi építményekkel találkoznak. A város 1990 óta az UNESCO Világörökség része, magáénak tudhatja a Nemzeti Botanikus Kertet is, amely a Karib-térség legnagyobb ilyen jellegű helye.

Bár ez a rész Santo Domingo turistásabb oldalának tagja, pezsgő éjszakai élettel vibrál; éttermek, bárok és klubok váltják egymást a városiasabb környéken. És ha ez nem lenne elég, a főváros a sziget déli partján fekszik, ahol a türkizkék Karib-tengerre néző fehérhomokos strandon lehet átélni a karibi életérzést.

Középpontban az ökoturizmus

A természet ilyen szintű gazdagsága mellett nem meglepő módon a Dominikai Köztársaság az ökoturizmus felé fordult. Egyik legszebb üdülővárosa  a hegyvidéki régióban, 530 méteres magasságban fekvő Jarabacoa. A neve taino nyelven annyit jelent, “a vizek helye” .

Ott található a Karib-tenger legmagasabb hegye, a Pico Duarte és remek célpont arra az esetre, ha valakinek netán elege lett a tengerpartból és inkább elvonulna a hűvösbe.

Jarabacoában összefutnak folyók és a hegyek, vagyis kiváló opciót túrázásra és a vízi sportokra. A sziget legszebb folyója (a Río Yaque del Norte) mellett robajló vízesések, édesvizű medencék és hatalmas hegyi erdők rajzolják a képeslapokat. A belváros pedig rengeteg étkezési lehetőséget kínál a helyi karibi konyhától kezdve a sushi éttermeken át a pizzériákig.

Megéri letérni a kitaposott ösvényről

Az ország délnyugati részén, a haiti határ közelében fekvő Pedernales a természetkedvelők kedvence. Az utak mentén méretes kaktuszok és a sziklák között megbújó leguánok szegélyezik a tartományt, amely a Dominikai Köztársaság egyik legjobb strandjával, a Bahía de Las Águilassal dicsekdhet. Nyolc kilométer hosszú, ragyogó fehér homokos strand a Jaragua Nemzeti Park része, amely az ország legritkább növény- és állatvilágának otthona.

“Hiszünk a sokszínűségben a turizmusunkban” – magyarázza Collado.  “Elindítottunk egy kampányt is, aminek célja, hogy a turisták, és persze a dominikaiak is eljussanak azokra a helyekre, melyek úgymond nem a hagyományos kategóriába sorolhatóak.”

Pedernales egy ilyen hely, ráadásul tele van csodás látnivalókkal. Ezek közé tartoznak a flamingók, a teknősök, sőt, a Laguna de Oviedo (egy sós vizű tó) cápái is, míg a Lago Enriquillónál amerikai krokodilok sütkéreznek.

Bármit is gondolunk Prince zenéjéről, az biztos, hogy volt stílusa! Ez pedig hűen tükröződik pazar Karib-tengeri nyaralójában is, amelyt bárki kibérelhet.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

Dominikai Köztársaság | nagy sztori | hegyek | tenger | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close