Close
Ennek az uniós fővárosnak még csak most készül az első metróvonala

Ennek az uniós fővárosnak még csak most készül az első metróvonala

Több évtizedes huzavona után most zöld utat kapott Dublin első metróvonala.

A 19 és fél kilométeres, főként a föld alatt futó vonal 16 állomást köt majd össze az ír főváros központja és legészakibb külvárosai között. A MetroLinken óránként akár 20 ezer utas is megfordulhat majd, és a várost kétes hírnévtől szabadítja meg azzal, hogy a dublini repülőtéren is megáll: jelenleg ugyanis egy a kevés nyugat-európai nagyváros közül, amelynek nincsen kötöttpályás kapcsolata a reptérrel.

Az ír kormány ebben a hónapban jóváhagyta az üzleti tervet, így a következő évtized elejére el is készülhet a beruházás,

amely hatalmas lépés Dublin nagymértékű autófüggőségének csökkentéséhez.

A Luas nevű, meglévő elővárosi villamosvonalak sem fedik le teljeskörűen az egyes kerületeket, az északi részen például alig találunk megállókat. Közben viszont a reptéri buszok gyakran szenvednek fennakadásokat balesetek vagy útépítési munkálatok miatt. A MetroLink remélhetőleg megoldja majd ezeket a problémákat.

Legutóbb a római reptér kapcsán adtunk hírt vasúti fejlesztésekről, de Svájc sem késlekedett, hogy javítsa a reptéri kapcsolatait.

(Forrás: Bloomberg, képek: Unsplash, Pixabay)

 

dublin | metrolink | írország | metró

FOLYTASD EZZEL

Ebben az országban most inkább ne szálljunk be az alternatív taxiba

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram