A magyarok közül is sokan utaznak ide: jó eséllyel Európa legeslegzsúfoltabb úti célja lesz

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül szóba a túlturizmus: amikor egy helyen túl sok látogató gyűlik össze, ez pedig nem tesz jót sem a környezetnek, sem a műemlékeknek, sem az utazási élménynek.

A túlturizmus káros hatásai ellen egyre több város és ország igyekszik tenni különböző intézkedésekkel. Dubrovnik például nemrég jelentette be, hogy nagymértékű reformokba kezd a zajszint csökkentésének érdekében, és újra felhívta a turisták figyelmét a viselkedési szabályokra.

De kérdéses, hogy a népszerű horvát város erőfeszítései elegendőek lesznek-e, mert könnyen lehet, hogy idén nyáron is ez a hely lesz Európa legzsúfoltabb úti célja. Legalábbis a nyaralóházak bérbeadásával foglalkozó ügynökség, a Holidu szerint, amely nemrég összegyűjtötte Európa tömeg által leginkább sújtott városait.

Dubrovnik még a hírhedten zsúfolt Velencét is jócskán megelőzi, amely a második helyre szorult a 2019-es éves turisztikai adatok alapján.

A listához a turisták és a helyi lakosok arányát hasonlították össze a különböző üdülőhelyeken, és eszerint Dubrovnikban egyetlen helyi lakosra harminchat turista jut. Nem csoda, hogy próbálják csökkenteni a tömeg okozta kellemetlenségeket. A városnak alig több mint 41 ezer állandó lakosa van, és 2019-ben közel 1,5 millió turistát fogadott.

Velencével holtversenyben szintén második lett Brugge és Rodosz lakosonként huszonegy turistával. Ezután Reykjavík, Firenze, Heraklion, Amszterdam, Dublin és Tallinn következi az első tízben. Budapestet a harmincötödik helyen találjuk lakosonként két turistával. A teljes lista ezen az oldalon látható.

A horvát idegenforgalmi hivatal arra számít, hogy a turizmus idén meghaladja a pandémia előtti rekordszintet. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, akkor érdemes lehet megnézned ezeket a strandokat, bár nem Horvátországban találhatók.

(Forrás: Thrillist, képek: Unsplash)

úti célja | túlturizmus | turizmus | Dubrovnik | Európa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom