Az éghajlatváltozás világszerte közvetlen hatással van a mezőgazdaságra és az állattenyésztésre. Európában a parmezán, a camargue-i rizs, az espelette paprika, a kalamatai olívabogyó, a savoyai sajtok és az ibériai sonka csak néhány a helyi specialitások közül, amelyet a változó időjárás érint.
A termelők most olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek megőrzik ezeket a helyi hagyományokat és termékeket.
Andalúziában kevés a makk
Andalúzia híres a legmagasabb minőséget képviselő "pata negra bellota" sonkájáról, amelyet öt évig pincében érlelnek, elérheti a nyolc kilogrammot is, ára pedig hétszáz euró (270 ezer forint) körül mozog.
A címke megszerzéséhez egy sertést legalább egy hektárnyi területen kell tartani, ahol makkal táplálkozhat.
De az aszálytól szenvedő tölgyek tavaly nem termettek elég makkot, ezért idén a gazdáknak két-három hektárt kell biztosítaniuk az állatoknak. De vannak, akik más megoldáson gondolkodnak, és többfajta a tölgyet ültetnek.
Savoyában nem nő a fű
A határ túloldalán lévő Franciaországban hasonló a probléma, a meleg miatt ugyanis nem nő a fű, harminc fok körüli hőmérsékletnél megáll a folyamat. Így kevés táplálék marad a teheneknek, ez pedig veszélybe sodorja a savoyai sajtokat, amelyeknél előírás, hogy a felhasznált tejnek füvön legeltetett tehéntől kell száraznia.
Tavaly huszonnyolc féle sajt kérte, hogy változtassanak az előírásokon a magas hőmérséklet miatt.
A követelmények lazítása azonban nem oldja meg az összes problémát, mert maguk az állatok sem viselik jól a kánnikulát, és egyes tehenek naponta akár két-három literrel kevesebb tejet adnak.
A tenger moshatja el a camargue-i rizst
A dél-franciaországi Camargue régióban a probléma némiképp ellenkező előjelű, ugyanis a terjeszkedő tengervíz okozza. A rizs pedig nem bírja a sós vizet, két gramm/liter koncetráció már megviseli. A tengerben pedig ez jóval nagyobb, harminchét gramm/liter.
Az olasz ízeket és az ikonikus francia borokat szintén nem kíméli a klíma.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)
andalúziai sonka | ételek | élelmiszer | savoyai sajt | camargue-i rizs | klímaváltozás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!