Egy kávé mind felett?

Trendek jönnek és mennek, de mi az állandó a fekete lében?

Édes, keserű, fekete, latte, hosszú, habos, citromos, tojásos… Ahány ház, annyi kávé. Várhatóan ez a színes sokféleség még egy közös halmazon osztozik hamarosan majd azon túl, hogy az emberiség nagy része ölni is képes lenne érte reggelenként. Ha ugyanis nem történik valamiféle kisebb csoda, a kávé olyan luxuscikké válik lassan, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Ha ez megtörténik, akkor a legtöbben búcsút intünk majd a fekete italnak. De milyen lehetőségek várnak ránk?

Kotyógos cikória

Ha egy reggel úgy ébredünk, hogy a kotyogós, a French press, a filteres főzőnk, illetve bármilyen kávéfőző masinánk bemondta az unalmast, akkor egyrészt nagyon idegesek leszünk, másrészt azonnal cselekszünk. Az Alza egész sor megoldást nyújt erre a helyzetre, amíg van kávé, addig eszközt is találunk a megfőzéséhez bőséggel. De mi lesz akkor, ha a világ már nem úgy működik majd, hogy a két lapátolás az instantból azonnal bedurrantja a motort, és már mehet is a munka? Akkor jönnek a pótmegoldások, a pótkávék. Nem árulunk el azzal sem túl nagy újdonságot, hogy a történelem ismétli önmagát. Vagy ha nem is, vannak események, amik újra és újra előfordulnak, kicsit máshogy.

Így történt, hogy a kávé néhány száz évvel ezelőtt sem tartozott az alsóbb társadalmi rétegek által megengedhető italok közé, bár az is igaz, hogy Magyarországon eleinte nem volt túl népszerű a török ízvilág. Később aztán a polgári kultúra részévé vált, de ez sem tette olcsóbb itallá. Nem csak hazánkban volt ez így, hanem világszerte, így viszont akadt néhány leleményes ember, aki igyekezett pótolni valahogy, leginkább bárhogy. A mandula és makk talán még a jobb verziók közé tartozik, de sok egyéb próbálkozás történt, mígnem ráleltek a cikóriára, ami ma is létező opció a kávé pótlására, és ahogy a jövőben is várhatóan ez lesz az egyik megoldás a maláta és rozs mellett.

 

Természetes élénkítés

A vérnyomás figyelembevételével több élénkítő alternatíva is létezik, ilyen a zöld tea, a guarana és a ginzeng, de utóbbihoz hasonló hatást érhetünk el az ötízű gyümölcs, azaz a Schisandra teával is.

(Szponzorált tartalom)

 

pr

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Mutatjuk, hogy fokozhatod a tengerparti élményt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom