Itt épül az Egyesült Államok első valódi nagysebességű vonata

Az USA eddig nem éppen arról volt híres, hogy vonatközlekedés fejlesztésének és népszerűsítésének úttörője lenne, ezért fordulhat elő, hogy nincs egyetlen nagysebességű vonata sem.

Legalábbis, ha nagy sebesség alatt a háromszáz kilométer/óránál kezdődőt értjük, mert kétszáz kilométer/órás vonatokat lehet találni, és idénre tervezik egy kétszáznegyven kilométer/órás vonat elindítását is, míg az átlagos sebesség száz kilométer/óra körül van. A helyzet azonban hamarosan megváltozik.

A Las Vegas-i állomás látványterve

A napokban ugyanis megkezdődött az Egyesült Államok első igazi nagysebességű vasútvonalának építése, amely Los Angeles elővárosait köti majd össze Las Vegas fényeivel.

A projekt a remények szerint nemcsak bevezeti Amerikában a nagysebességű személyvonatok európai és ázsiai szabványait, hanem kereskedelmi modellt is kínálhat a nagysebességű vasútvonalak építéséhez az országban.

A Brightline West várhatóan négy éven belül, vagyis éppen a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiára készül el. Az utasokat akár háromszázhúsz kilométeres óránkénti sebességgel is szállítja majd az utasokat a 15-ös autópálya közepén, elhúzva a dugóban elakadt kocsisor mellett.

A Rancho Cucamonga-i állomás látványterve

Az elemzők szerint ez az egymástól több száz kilométeres távolságra lévő nagyobb városok összekapcsolására összpontosító nagy sebességű vasút nagyon versenyképes lehet az autókkal és a repüléssel szemben.

A Las Vegas-i állomás látványterve

A háromszázötven kilométeres út Las Vegasból Los Angeles külvárosába a tervek szerint alig több mint két órát fog igénybe venni, ami vonzó alternatíva a négyórás autózáshoz képest, amelyre évente ötvenmillió ember vállalkozik.

Eközben Közép-Európában is épülhet egy nagysebességű vasútvonal.

(Forrás: New Scientist, képek: Brightline West)

Brightline West | las vegas | los angeles | vonat | új

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom