Close
Egyiptomban olyan bámulatos feltárás történt, ami biztosan megdobja a turizmust

Egyiptomban olyan bámulatos feltárás történt, ami biztosan megdobja a turizmust

Egy felső-egyiptomi nekropoliszban bukkantak sok ezer éves csodákra a régészek.

Sziklasírokat tártak fel régészek a felső-egyiptomi Szóhág kormányzóságnál lévő nekropoliszban; méghozzá nem is keveset, egészen pontosan kétszázötven sírt találtak, melyek több mint négyezer évesek.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a különböző építészeti stílusokat képviselő sírok több szinten helyezkednek el a hegyoldalban.

A kamrák egy vagy több aknasírt rejtenek, vannak köztük olyanok, amelyekben ereszkedő folyósok vezetnek az aknákhoz.

A sírok az Óbirodalom vége és a Ptolemaida-dinasztia alkonya közötti időszakból származnak. Az Óbirodalom idejéből származó egyik sírhoz egy álajtó is tartozik, amelyen hieroglifákkal írt szövegtöredékek, valamint a sír gazdáját áldozatbemutatás közben ábrázoló jelenetek vannak.

A lelőhelyen számos agyagedényt is találtak, amelyek egy részét a hétköznapokban, másik részüket temetésekkor használták. Emellett kis méretű alabástrom edényeket, egy fémtükör maradványait, emberi és állati csontokat, valamint amforatöredékeket is feltártak a régészek.

A mostani ásatásokkal együtt így több mint háromszáz sírt dokumentáltak a térségben.

A sírok a felső-egyiptomi kilencedik nomosz uralkodóinak és tisztviselőinek földi maradványait rejtik.

Az ókori Egyiptom egyik legfontosabb adminisztrációs központjának tartott kilencedik nomosz központja Akhmím volt, és ez a régió szolgált Min isten legfőbb kultuszhelyeként.

A régészek arra számítanak, hogy a projekt befejezésééig további sírokat fognak feltárni a területen, valamint a turizmusra is jó hatással lesz a több száz ókori lelet.

Ha pedig az ősi egyiptomi sírok után csodás otthonokat nézegetnél, mutatjuk a legutóbbi dizájnkedvenceinket: ezt a füves háztetővel gyönyörű tóra tekintő izlandi villát, ezt a panellakásból átalakított kijevi csodát, ezt a modernista betonházat, amelyben van egy hihetetlen furnérlépcső, és ezt a fantasztikusan kreatív londoni otthont.

(Fotók: Getty Images)

ásatás | lelet | régészet | Egyiptom | sírok

FOLYTASD EZZEL

Ezért ajánlott egy üveg vizet átgurítani az ágy alatt, miután beléptünk a szállodai szobába

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram