Close
Egymillió eurót kap, aki bebizonyítja, hogy ez a német város tényleg nem is létezik

Egymillió eurót kap, aki bebizonyítja, hogy ez a német város tényleg nem is létezik

Az úgynevezett Bielefeld-összeesküvés már hosszú évek óta tartja magát, a város vezetése azonban egyszer s mindenkorra lezárná a vitát. Egymillió eurót fizetnének annak, aki az elmélet igazát képes vitathatatlanul bebizonyítani.

Bielefeld Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található és nagyjából 330 ezer lakossal (vagy statisztával?) rendelkezik. A város nem különösebben híres, egy középkori váron kívül nem sok látnivaló akad a településen, de azért néhány multinacionális cégnek, például a Dr. Oetkernek székhelyéül szolgál. Legalábbis ezt mondják róla. De vajon tényleg létezik ez a város, vagy az egész csak egy illúzió?

Több elmélet is létezik, amelyek szerint Bielefeld valójában soha nem is volt. Az összeesküvés-elmélet hívői szerint a városról készített fotók és térképek csak hamisítványok, akik pedig ott jártak, valójában egy másik településen voltak.

Szerintük egy kísérletről van szó, amellyel egy titkos csoport a tömeges manipuláció korlátait teszteli a német kormánnyal összejátszva.

De vajon honnan ered ez a legenda? Természetesen egy internetes bejegyzés adja az alapját, méghozzá a világháló kezdeti időszakából. Az elmélet megjelenése egy Achim Held nevű informatikaszakos hallgatóhoz köthető, aki 1993-ban írt egy vicces cikket arról, hogy szerinte Bielefeld nem is létezik.

Held célja valószínűleg az lehetett, hogy kigúnyolja az interneten terjedő őrült teóriákat, ám végeredményben ő maga is egy ilyet gyártott, ami immáron hosszú évek óta újra és újra előkerül.

A német sajtó is gyakran foglalkozik a témával, de még Angela Merkel is poénkodott vele pár évvel ezelőtt, amikor a városban járt. A kancellár egy Bielefeldről szóló mondata végére odabiggyesztette, hogy “már ha létezik egyáltalán”, meg aztán azt is, hogy “nekem úgy tűnt, hogy ott jártam, remélem, még vissza is mehetek.”

Állítólag mind a mai napig gyakran kap e-mailt vagy telefonhívást a városvezetés, amelyekben azt firtatják, a város tényleg létezik-e. Talán éppen ebből lett most elegük;

a település polgármestere egymillió eurós díjat ígért annak, aki vitathatatlan bizonyítékkal tudja alátámasztani, hogy Bielefeld valójában nem létezik.

A kreativitásnak nem szabnak határt, bármilyen bizonyíték játszik, de a logikának sziklaszilárdnak kell lennie.

A városvezetés saját bevallása szerint 99,99 százalékig biztos benne, hogy minden állítást képesek lesznek megcáfolni. Aki mégis szeretné bebizonyítani az elmélet igazságát és megszerezni az egymillió eurót, annak szeptember 4-ig van lehetősége próbálkozni.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom