Ezért a legbiztonságosabb közlekedési forma a repülés

A légi közlekedéssel foglalkozó kutatók megnyugtatták a repülés miatt izgulókat, hogy a halálos repülőgép-szerencsétlenségek valószínűsége egyre kisebb – még az idei év néhány igen látványos és félelmetes pillanata ellenére is.

A repülés ugyanis még soha nem volt ennyire biztonságos, mint napjainkban, derül ki a Massachusetts Institute of Technology új tanulmányából.

"Azt gondolhatnánk, hogy van valami redukálhatatlan kockázati szint, ami alá nem tudunk lemenni" – mondta Arnold Barnett professzor és a tanulmány szerzője. "És mégis, a repülés során bekövetkező halálesetek esélye évente körülbelül hét százalékkal csökken."

Az adatok szerint a repülők manapság harminckilencszer biztonságosabbak, mint fél évszázaddal korábban, amikor még minden 350 ezer utasból egynél állt fenn a halálozással járó légi baleset esélye.

A 2018 és 2022 között időszakban mindez már 13,7 millió utasból egyet jelentett.

A statisztikák az évek során exponenciálisan biztonságosabb tendenciát mutatnak: míg 1978 és 1987 között 750 ezer utasból egynél állt fenn a halálozással járó légi szerencsétlenség kockázata, addig 1988 és 1997 között 1:1,3 millióhoz az arány. 1998 és 2007 között minden 2,7 millió utasból egynél lehetett ezzel számolni, 2007 és 2017 között minden 7,9 millióból egynél.

"Az évtizedekig tartó jelentős javulás után nagyon nehéz ugyanolyan ütemben javulni. És mégis sikerül" – mondta Barnett.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)

repülés | biztonságos | légi közlekedés | utazás | tanulmány

FOLYTASD EZZEL

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom