A Horizont Brewing egy igazán innovatív, kisüzemi sörfőzde, amely célul tűzte ki maga elé, hogy úttörője legyen a hazai prémium sörgyártásnak. Erről pedig abban az időszakban sem tesznek le, amikor a vendéglátás a legnehezebb időszakát éli. Sőt, még szintet is tudtak lépni, hogy újdonságaikkal elkápráztassák rajongóikat. Méhn Marcell vezető sörfőzővel beszélgettünk.
"Szia, vegyél tőlünk sört!"
Az elmúlt hónapok jelentős kihívás elé állították a vendéglátó ágazatot kiszolgáló gyártókat, így a Horizont kézműves sörfőzdét is. Minden eddiginél nagyobb szerepe volt a gyors reagálásnak, az innovatív gondolkodásnak.
"Természetesen volt visszaesés, főleg az első lezárás elején, amikor még senki nem tudta, mi is történik valójában, de szerencsére gyorsan kapcsoltunk, és első napirendi pontra emeltük a webshop elindítását, amit halogattunk már egy ideje egyéb munkák miatt" – mondja Méhn Marcell. Hozzáteszi, tudatos stratégiájuk, hogy nem engedik meg azt, hogy bármelyik értékesítési csatornájuk kitettsége is nagy legyen, így ha az egyik kiesik, a többi kompenzálni tudja. Annak ellenére, hogy a webshop most csúcsra jár, a vendéglátás továbbra is fontos szegmens számukra, mert – ahogyan a vezető sörfőző fogalmaz –, semelyik másik nem tudja visszaadni a hideg, friss csapolt sör élményét a fogyasztónak.
"A webshopon történő értékesítés egy külön művészet szerintem, hiszen meg kell találnunk a célközönséget, az orra elé tolni, hogy »Szia, vegyél sört tőlünk!«, és mindezt úgy, hogy ő az otthon melegében ül pizsamában – magyarázza Marcell. Meglátása szerint az első eredmények ennek ellenére várakozáson felüliek voltak.
– Nagyon pozitív számunkra, hogy a webshopnak köszönhetően közvetlen kapcsolatba kerültünk a fogyasztóinkkal, direktebbek a visszajelzések, gyorsabban tudunk reagálni az igényeikre. Ez nagyon jó, mert nekik gyártjuk a jobbnál jobb söröket" – fűzi hozzá.
Bámulatos ízvilágú újdonságok
A korlátozások ideje alatt még nagyobb figyelmet fordítanak a háttérmunkákra, azoknak a feladatoknak az elvégzésére, amelyek a fogyasztók számára láthatatlanok, elengedhetetlenek azonban ahhoz, hogy a működésük megfelelő legyen, és felkészülten várhassák az újranyitást.
Beruháztak egy dobozológépre, amelynek a optimális beállításával és kitapasztalásával foglalkoztak, emellett pedig ősszel piacra dobták hordóérlelt különleges söreiket is.
Az újdonságok mindegyike meghökkentő, és elképesztően kreatív.
A Breakfast Sour a bizonyítéka arra, hogy egy jó ízű reggelinél használt alapanyagokból is lehet sört főzni, hiszen az italban kávé, csokoládé és bogyós gyümölcsök is vannak. Megjelent a Playground DDH Imperial American Wheat Ale is, amelynél 16,5 g/liter mennyiségű Ekuanot komlót használtak fel a megfelelő aromák elérése érdekében. A komlót két adagban adták hozzá, egyszer élesztővel, majd erjedés közben, hogy az összes értékes ízanyagot kioldják belőle. Az igazán különleges sör illatában a papaja és a mandarin jelenik meg, ám ahogy melegszik, előbukkannak az ananászos ízjegyek is.
A vilmoskörtés-gyömbéres Gose-ban a két szokatlan alapanyag ízvilágát néhány csipet Himalája sóval tették még karakánabbá. Érdemes megkóstolni, hiszen illatában és ízében elsőként a gyömbér jelenik meg, majd jelentkezik a körte, hogy aztán a korty végén egyértelművé váljon a gose-ra jellemző sós íz.
Az újdonságok mellett a sörkedvelők továbbra is rajonganak a New England és a Hazy IPA-kért, de egyre többen keresik a savanyú söröket, illetve a hordóban érlelt Imperial Stoutokat.
Mit vártok az újraindulástól? – tesszük fel a kérdést, amire nem várt válasz érkezik.
"Én személy szerint két nap szabadságot, hogy végig tudjam látogatni a kedvenc helyeimet, és végre el tudjak menni egy koncertre, meg moziba" – mondja Marcell nevetve. A viccet félretéve, nem tudják, mit várjanak az újranyitásról, hiszen a legfőbb vendéglátós partnereik Budapesten, a belvárosban találhatók. Úgy véli, amíg a turizmus nem áll helyre, addig ezeknek a helyeknek se lesz kiemelkedően magas forgalmuk, ugyanakkor leszögezi: lehetőségeikhez képest minden támogatást megadnak majd nekik az újrainduláshoz.
Főzdehelyzet
Márciusban ünnepli ötödik születésnapját a Mad Scientist kézműves sörfőzde, mely hatalmas utat járt be az elmúlt időszakban. Szeretnének a teraszukon, vendégek gyűrűjében ünnepelni, de hogy ez megvalósulhat-e, az a jövő zenéje. Ami azonban biztos, a Mad háza táján minden kihívás és akadály ellenére zajlik az élet. Sefcsik Mártonnal, a Mad Scientist sörfőzde üzletfejlesztési menedzserével és Kollár Bálinttal, a Madhouse marketingmenedzserével beszélgettünk.
A Szent András Sörfőzde mindig is úttörőnek számított a hazai kisüzemi kézművesek között, hiszen először készítettek valódi gyümölcsös sört, a mára jól ismert meggyest. Folyamatosan kísérleteznek, innovációkat valósítanak meg, miközben egyre több és különlegesebb ízvilágú alkoholos itallal örvendeztetik meg a sörimádókat. Nincs ez másként most sem, annak ellenére, hogy a nehézségekkel teli időszak különösen hátrányosan érinti a vendéglátásban érdekelteket és a szektort kiszolgáló gyártókat.
(Fotók: Brautigam Bertold)
sör | sörfőzés | ízek | kézműves | horizont
Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!