Lehet, hogy már nem sokáig élvezhetjük a franciák egyik kedvenc sajtját  

Mióta megkezdődött a sajt tömeges előállítása, veszélyesen lecsökkent a nemespenészt okozó gombák genetikai változatossága. Ez pedig nem jó hír.

A Francia Tudományos Kutatási Központ jelentése szerint a sajt előállításához szükséges gomba, a Penicillium camemberti genetikai sokfélesége veszélyesen alacsony. Ennek oka, hogy az ipari sajtkészítés a gomba egyetlen törzsétől vált függővé: a fehér színűtől. Hogy miért alakult ez így? Talán mert a fogyasztók kevésbé nyúltak szívesen a szürke illetve zöld penésszel bevont sajtokért, és úgy tűnik, a narancssárga sem igazán nyerte el a tetszésüket.

Így aztán maradtak a polcon a hófehér camembert-ek, amelyek gombái viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Sorra jelennek meg ugyanakkor a különböző mutációik, amelyek a szaporodóképességüket veszélyeztetik.

Ráadásul nemcsak a camembert, hanem a rokfort is hasonló nehézségekkel néz szembe. Utóbbit azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon megmentheti, mert kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a roquefort újjáélesztésében. De a camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében egyelőre még nem látszik a megoldás.

Ha még beneveznénk néhány falat camembert-re vagy rokfortra, esetleg más ikonikus sajtokat is megkóstolnánk, ezeket a helyszíneket vegyük fel az úti tervbe.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

nemespenész | camembert | francia | sajt

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Quentin Tarantino új dobásával minden filmrajongó elismerését kivívja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom