Mióta megkezdődött a sajt tömeges előállítása, veszélyesen lecsökkent a nemespenészt okozó gombák genetikai változatossága. Ez pedig nem jó hír.
A Francia Tudományos Kutatási Központ jelentése szerint a sajt előállításához szükséges gomba, a Penicillium camemberti genetikai sokfélesége veszélyesen alacsony. Ennek oka, hogy az ipari sajtkészítés a gomba egyetlen törzsétől vált függővé: a fehér színűtől. Hogy miért alakult ez így? Talán mert a fogyasztók kevésbé nyúltak szívesen a szürke illetve zöld penésszel bevont sajtokért, és úgy tűnik, a narancssárga sem igazán nyerte el a tetszésüket.
Így aztán maradtak a polcon a hófehér camembert-ek, amelyek gombái viszont nem képesek más törzsekkel szaporodni. Sorra jelennek meg ugyanakkor a különböző mutációik, amelyek a szaporodóképességüket veszélyeztetik.
Ráadásul nemcsak a camembert, hanem a rokfort is hasonló nehézségekkel néz szembe. Utóbbit azonban egy hasonló sajt, a bleu de termignon megmentheti, mert kellően közeli rokontörzsekkel rendelkezik, amelyek segíthetnek a roquefort újjáélesztésében. De a camembert, Normandia legértékesebb exportcikke esetében egyelőre még nem látszik a megoldás.
Ha még beneveznénk néhány falat camembert-re vagy rokfortra, esetleg más ikonikus sajtokat is megkóstolnánk, ezeket a helyszíneket vegyük fel az úti tervbe.
(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)
sajt | nemespenész | camembert | francia
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!