Példátlan válság sújtja Franciaország kulináris ékszerét, a libamájat.
A hónapok óta tartó madárinfluenza-járvány már tönkretette az ország baromfiiparát, most pedig az ország legnagyobb büszkeségei közé tartozó Michelin-csillagos éttermeket fenyegeti.
Egy hónapja kezdődött, hogy kevesebb libamájhoz jutottunk, ezen a héten pedig már nem kaptunk semennyit”
– mondta Pascal Lombard, a Le 1862 tulajdonos-séfje, akinek étterme Les Eyzies városában, épp a járvány egyik epicentrumában található.
Az országban tizenhatmillió baromfit kellett megölni a járvány 2021 novemberi kitörése óta, ami példátlan mennyiségű veszteséget jelent Franciaország életében. A francia libamájtermelés várhatóan akár felére is csökkenhet idén, mivel a pandémia az ország libamájtermelőinek mintegy nyolcvan százalékát érinti.
A madárinfluenza szinte minden évben eléri Európát az őszi és tavaszi vonulási időszakban.
2021 októberében az Unió egész területén kimutatták, így Spanyolországban, Belgiumban, Bulgáriában és Magyarországon is – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, a járványról szóló jelentéséből. Mivel a kontinens jelentős libamájtermelő országai mind válsággal néznek szembe, a hiányt importból sem lehet pótolni.
A járvány megfékezésére ugyanazok a stratégiák alkalmazhatók, mint a Covid-esetében: a karantén, az oltás és a monitorozás.
A madarak vonulási útvonalain található baromfikat bezárják, ehhez viszont csökkenteni kell az állományokat, hogy mindannyian elférjenek. Jelenleg kétféle oltás klinikai tesztjei zajlanak, ezek a vakcinák legkorábban 2023-ban lesznek elérhetők.
Idén tavasszal a járvány Franciaország két kulcsfontosságú baromfitenyésztési területét, a Pays de la Loire régiót és Périgord-t is sújtotta. Előbbin tenyésztik a francia májpástétom-ipar kacsáinak és libáinak hetvenkét százalékát.
Mint Marie-Pierre Pé, a libamájtermelők szakmaközi bizottságának igazgatója elmondta,
idén jobban kell osztozniuk egymással a franciáknak a csemegén, így valószínűleg kisebbek lesznek a kiszerelések is.
Eközben Lombard új ételek kifejlesztésén dolgozik, hogy pótolja a libamáj hiányát. Mint mondja, a háború és egyéb tényezők hatására nemcsak a libamáj, hanem más termékek is eltűnhetnek az étlapjukról, és a rendelkezésükre álló termékekkel kell alkalmazkodniuk a változásokhoz . "2022 a kicsit több zöldség és kevesebb hús éve lesz." – mondta.
A jelenleg élelmiszerválságot már egy másik étel is megsínylette, szerencsére azonban még így is van miből válogatnunk akkor is, ha hétköznapi ételek Michelin-csillagos változatára vagyunk kíváncsiak.
(Forrás: CNN, képek: Unsplash, Pixabay, Getty Images)
liba | madárinfluenza | francia konyha | májpástétom | franciaország | élelmiszerválás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!