Nem ezért fizetjük az Uniót a sztárséf szerint

Nyugat-Ukrajnából üzent a szerinte tétlenkedő szervezeteknek.

José Andrés spanyol-amerikai séf, aki többek között egy két Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, 2010-ben, a haiti földrengésre reagálva alapította meg a World Central Kitchen non-profit szervezetet, hogy legyen, aki főtt étellel látja el a természeti katasztrófák és humanitárius válságok által sújtott régiók lakosságát.

A háború kitörését követően is néhány órán belül már a lengyelországi Medyka határátkelőhelyén termett a csapatával, és szinte azonnal elkezdett főzni az Ukrajnából menekülőknek. A szervezet több mint kétszáz alkalmazottból és önkéntesből álló hálózata jelenleg naponta mintegy száznyolcvanezer adag ételt oszt ki Ukrajnában, Lengyelországban, Magyarországon, Moldovában és Romániában.

A jelenleg Lvivben tartózkodó sztárséf ugyanakkor úgy érzi, nem mindenki teszi meg a tőle telhetőt, és a NATO- illetve G7-találkozó kapcsán élesen bírálta az ENSZ-et és az EU-t. Mint mondta, "nem állnak bele eléggé" a menekültek segítésének ügyébe.

Többet kell várnunk a nagy szervezetektől. Ha nem ezt tesszük, akkor az a kérdésem, hogy mégis miért tartjuk őket? Mire költjük el a milliókat?

 

"Hiányoljuk a vezető szerepet" – tette hozzá, miközben méltatta a lengyel kormány munkáját, és kiemelte, hogy a menekültek alapvető szükségleteinek ellátása “gigantikus vállalkozás”, amely több támogatást igényel.

Az ENSZ adatai szerint a válság miatt több mint tízmillió embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, és legalább 3,7 millió ember menekült el Ukrajnából. Közülük 2,2 millióan érkeztek Lengyelországba.

Andrés szerint ahelyett, hogy beszédeket mondanának és távolról néznék, ahogyan súlyosbodik a helyzet, a vezetőknek olyan rendszereket kellene bevezetniük, amelyek segítségével a menekültek biztonságba kerülhetnek, és amelyek megelőzik, hogy nők és gyermekek tűnjenek el.

Eközben a szervezet több mint százötven ukrán étteremmel és séffel dolgozik együtt, akik még az ostrom alatt is biztosítják az ételt, és ha kell, bunkerekben főznek. Mariupolban például szarvast vadásztak és abból készítettek pörköltet. “Ezek a szakácsok igazi hősök. Főznek a bunkerekben, főznek a rakétatámadások alatt, és élelmet szereznek, ahogy csak tudnak” – mondta Andrés. “Ez egy olyan pillanat, amikor mindenki megteszi, amit tud, azzal, ami épp a keze ügyébe esik.”

Szíven ütő fotók mutatják be az ukrajnai háború pusztítását, miközben világméretű szállásadói összefogás jött létre, mi pedig magyar vodkával is segíthetjük a menekülteket.

(Forrás: theguradian.com, képek: Getty Images, Unsplash)

ukrajna | michelin-csillagos | főzés | menekülés | menekültek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom