Close
Nem ezért fizetjük az Uniót a sztárséf szerint

Nem ezért fizetjük az Uniót a sztárséf szerint

Nyugat-Ukrajnából üzent a szerinte tétlenkedő szervezeteknek.

José Andrés spanyol-amerikai séf, aki többek között egy két Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, 2010-ben, a haiti földrengésre reagálva alapította meg a World Central Kitchen non-profit szervezetet, hogy legyen, aki főtt étellel látja el a természeti katasztrófák és humanitárius válságok által sújtott régiók lakosságát.

A háború kitörését követően is néhány órán belül már a lengyelországi Medyka határátkelőhelyén termett a csapatával, és szinte azonnal elkezdett főzni az Ukrajnából menekülőknek. A szervezet több mint kétszáz alkalmazottból és önkéntesből álló hálózata jelenleg naponta mintegy száznyolcvanezer adag ételt oszt ki Ukrajnában, Lengyelországban, Magyarországon, Moldovában és Romániában.

A jelenleg Lvivben tartózkodó sztárséf ugyanakkor úgy érzi, nem mindenki teszi meg a tőle telhetőt, és a NATO- illetve G7-találkozó kapcsán élesen bírálta az ENSZ-et és az EU-t. Mint mondta, “nem állnak bele eléggé” a menekültek segítésének ügyébe.

Többet kell várnunk a nagy szervezetektől. Ha nem ezt tesszük, akkor az a kérdésem, hogy mégis miért tartjuk őket? Mire költjük el a milliókat?

 

“Hiányoljuk a vezető szerepet” – tette hozzá, miközben méltatta a lengyel kormány munkáját, és kiemelte, hogy a menekültek alapvető szükségleteinek ellátása “gigantikus vállalkozás”, amely több támogatást igényel.

Az ENSZ adatai szerint a válság miatt több mint tízmillió embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, és legalább 3,7 millió ember menekült el Ukrajnából. Közülük 2,2 millióan érkeztek Lengyelországba.

Andrés szerint ahelyett, hogy beszédeket mondanának és távolról néznék, ahogyan súlyosbodik a helyzet, a vezetőknek olyan rendszereket kellene bevezetniük, amelyek segítségével a menekültek biztonságba kerülhetnek, és amelyek megelőzik, hogy nők és gyermekek tűnjenek el.

Eközben a szervezet több mint százötven ukrán étteremmel és séffel dolgozik együtt, akik még az ostrom alatt is biztosítják az ételt, és ha kell, bunkerekben főznek. Mariupolban például szarvast vadásztak és abból készítettek pörköltet. “Ezek a szakácsok igazi hősök. Főznek a bunkerekben, főznek a rakétatámadások alatt, és élelmet szereznek, ahogy csak tudnak” – mondta Andrés. “Ez egy olyan pillanat, amikor mindenki megteszi, amit tud, azzal, ami épp a keze ügyébe esik.”

Szíven ütő fotók mutatják be az ukrajnai háború pusztítását, miközben világméretű szállásadói összefogás jött létre, mi pedig magyar vodkával is segíthetjük a menekülteket.

(Forrás: theguradian.com, képek: Getty Images, Unsplash)

menekültek | főzés | ukrajnai válság | menekülés | séf

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram