Meccsek és koncertek helyett fákat lehet nézni egy osztrák stadionban

Hála egy svájci művésznek, erdőt költöztettek a klagenfurti Wörthersee-be.

Klaus Littmann korábbi bázeli galériatulajdonos ötleteként indult a For Forest projekt, melynek keretében az osztrák város 32 ezer fős arénájába beköltöztettek egy háromszáz nagyméretű fából álló erdőt.

Az ötvenesztendős, akár tizennégy méter magas fákból összerakott installáció Max Peintner osztrák festő A természet töretlen vonzereje című régebbi rajzát ülteti át Wörthersee-be Enzo Enea svájci építész jóvoltából.

Littmann szerint az élő fák és az acél-üveg-beton építmény kontrasztja radikális üzenetet közvetít, ezért helyezték el a minierdőt egy hatalmas, üres stadionban.

Azt is elmondta, hogy közel harminc évébe telt megvalósítani a projektet, amely a klímaváltozás és az erdőírtások miatt éppen időszerű volt. Célja, hogy a városlakók közel kerüljenek az erdőhöz, lássák a benne zajló változásokat, ugyanakkor tisztában legyenek vele, ha nem vigyázunk a természetre, akkor hamarosan ugyanúgy keretek közé szorítva, védett körülmények között láthatjuk csak a fákat.

A szokatlan művészeti akció magánadományokból állt össze, hétezer köbméter faforgácsot, négyezer-ötszáz négyzetméter gyepszőnyeget és tíz kilométernyi vízvezetéket használtak fel hozzá. Az erdősített arénát így értelemszerűen nem tudja használni a város másodosztályú futballcsapata, amely a kiállítás idejére egy másik stadionban játssza hazai mérkőzéseit.

Az ősz beköszöntével igen látványosnak ígérkezik az installáció, hiszen október környékén már csodálatos színekben pompáznak majd a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságra felhúzott stadion átmeneti bérlői (nappal természetes, éjjel díszkivilágításban pompáznak).

A faiskolákban nevelt fákat a kiállítás október 27-i zárása után a szabadba ültetik ki. Az erdőt mindennap reggel 10-től este 22 óráig lehet megnézni, a belépés ingyenes.

Ez is érdekelhet:

Ezért tartják a Tottenham új stadionját a világ legjobbjának

Az észak-londoni labdarúgóklub játékosai és rajongói is nagyon régóta várták már, hogy birtokba vehessék az új stadiont. A szenzációs létesítmény felavatása néhány nappal ezelőtt megtörtént, mi pedig megvizsgáltuk, miért nevezhetik a világ legjobbjának.

(Fotók: Dezeen)

ausztria | művész | Wörthersee | fa | klaus littmann

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom