Észak-Macedóniában kitört a pánik, hosszú sorokban állnak útlevélért az emberek

A jövő hét vízválasztó lesz, sokan attól tartanak, hogy nem fognak tudni utazni.

Észak-Macedónia 2019-ben változtatta meg a nevét Macedóniáról, egy Görögországgal kötött egyeszség nyomán, miután a görögök felhívták a figyelmet arra, hogy Macedónia egy ókori görögországi tartomány neve volt. Észak-Macedónia idén február 12-ig kapott határidőt arra, hogy kicserélje a hivatalos dokumentumokat, azonban ez nem teljesen sikerült neki.

Az útlevelek cseréjét még 2021-ben elkezdték, de többek között a Covid és mindenféle technikai problémák miatt lemaradtak az ütemtervvel. Így állt elő a mostani helyzet, mely szerint az 1,8 millió lakosú országban az állampolgárok legalább egyharmadának, vagyis nagyjából hatszázezer embernek még mindig nincs új útlevele vagy személyi igazolványa.

A jelenlegi ütemben haladva, vagyis havi mintegy ötvenezer új útlevelet kiállítva, a határidő lejárta után még egy teljes évre lesz szükség, amíg a folyamat befejeződik.

Míg a régi személyi igazolványok belföldön érvényben maradnak, az útlevelekkel nem így lesz, ezért sokan attól tartanak, hogy az országban vagy külföldön ragadnak. Valószínűleg az utóbbi csoport tagjainak lesz könnyebb dolguk, akiktől azt kérik, keressék fel a helyi nagykövetséget, ahol segítséget kaphatnak a hazatéréshez. Az viszont kérdés, hogy hogy fognak tudni utazni a következő egy évben azok, akik még nem kapták meg az új dokumentumot.

Mint Pance Toshkovski újonnan kinevezett technikai belügyminiszter elmondta, „fizikailag lehetetlen“ határidőre kiállítani az összes dokumentumot. Mint hozzátette, a legnagyobb problémát az útlevelek nyomtatása és kiadása jelenti, ezt csak jobb szervezéssel és irányítással lehet enyhíteni.

Nemrég egy közép-európai ország is bejelentette, hogy nevet vált, és ezt fontolgatja a világ egyik legszebb szigetcsoportja is.

(Forrás: Euronews, Balkan Insight, képek: Getty Images, Unsplash)

észak-macedónia | névváltoztatás | útlevél | új

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom