Close
Ezért ajánlott inkább kihagyni az étkezést a repülőn

Ezért ajánlott inkább kihagyni az étkezést a repülőn

A repülőgépen felszolgált ételek köztudottan nem prémium minőségűek. Mégis, amikor eljön az étkezés ideje, az utasok többsége ott találja maga előtt a csirkét, a marhát, vagy a tésztát. Egyes légitársaságok azonban már lehetőséget kínálnak az ebéd vagy a vacsora kihagyására. Van néhány jó érv amellett, miért érdemes ezt megtenni.

Az első ilyen nem meglepő módon fenntarthatósági szempontokhoz kapcsolódik. Egy utas ugyanis 3,2 kilogramm kabinban keletkező hulladékot termel átlagosan a rövid és hosszú távú nemzetközi járatokon, a légitársaságok pedig csak 2018-ban mintegy 6,7 millió tonna utastéri hulladékot generáltak.

Ráadásul a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint okosabb szabályozás hiányában a következő tíz évben megduplázódhat a kabinban keletkező hulladék mennyisége.

A Delta tavaly vezette be járatain az „étkezés kihagyása” opciót, ennek eredményeként havonta körülbelül ezer-ezerötszáz étkezést utasítanak vissza önként az utasok. Tehát, bár az ételről való lemondás papíron kis hozzájárulásnak tűnhet, valójában nem az – különösen hosszú távon.

Egyesek  viszont azzal érvelnek, hogy ez a lehetőség inkább az utasokra hárítja a felelősséget, mintsem a légitársaságokra.

„Feltételezem, etikus dolog a Japan Airlines részéről, hogy pénzt takarít meg az élelmiszerpazarlás csökkentésével, de vajon etikai kötelessége-e az utasnak, hogy legalább huszonöt órával az indulás előtt döntsön az étkezésről, vagyis, honnan tudja, hogy éhes lesz-e odafönt órákkal később?” – ezt Gary Leff, a View from the Wing munkatársa írta, reagálva a japán légitársaság nagy felháborodást kiváltott akciójára.

Mi is megírtuk, hogy a társaság 2020 óta kínál „etikus választást“ az utasainak bizonyos útvonalakon, ami azt jelenti, hogy lemondhatnak az útközben felszolgált menüről. Az „Ethical Choice Meal Skip“ opciót kiterjesztik, és minden repülőjegy-foglalásnál fel fogják ajánlani, mint írják azért, hogy ily módon is csökkenjen az élelmiszerpazarlás.

A cég a hirdetményében az ebéd vagy vacsora kihagyásának egy másik előnyét is megemlíti, mégpedig azt, hogy az ember zavartalanul alhat a repülőúton. A légitársaság el nem fogyasztott menünként egy nem pontosított összeget adományoz a TFT Secretariat nevű segélyszervezetnek, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek iskolai étkezését támogassa. Az utasok azonban nem lelkesedtek egyöntetűen a lehetőségért.

Ahogy Gilbert Ott, a God Save The Points munkatársa állítja: „Az éjféli étkezés a teljes következő napot felborítja, és a tudományos eredmények szerint rontja a jetlagből való regenerálódási képességet is. Egyetértek azzal, hogy sokkal előnyösebb, ha átalszod az egész repülőutat, mintha a kora reggeli órákban felébresztenek vacsorázni – különösen akkor, ha valószínűleg már amúgy is vacsoráztál.”

Mindenki nevében nem beszélhetünk, de ezek alapján érdemes minimum megfontolni a fedélzeti étkezés elhagyását. Lehet, hogy a végén jobban fogod érezni magad – ha a fizikailag nem is, lelkileg mindenképp, hiszen tettél valamit a környzetért.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: InsideHook, fotók: Getty Images)

élelmiszer-pazarlás | fedélzet | repülőgép | kihagyás | opció

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram