Close
Az Alpok gyöngyszeméből indul Európa legszebb hegymászó túrája

Az Alpok gyöngyszeméből indul Európa legszebb hegymászó túrája

A Tour of Monte Rosa Európa egyik legikonikusabb túrája, amely a maga 164 kilométeres távjával szeli át az olasz és a svájci Alpokat, hogy közben végigjárja Nyugat-Európa leghíresebb négyezer méter feletti csúcsait.

A Monte Rosa Nyugat-Európa második legmagasabb hegyvidéke. Több legendás, négyezer méter feletti csúcs is található a térségben: a Dufourspitze 4634 méteres csúcsával Svájc legmagasabb hegye, de Breithorn is rendkívül népszerű a hegymászók körében.

A túra romantikus, buja völgyeken, sejtelmes alpesi falucskákon vezet keresztül, miközben a tájképet óriási csúcsok, jeges gleccserek és rideg, masszív sziklák uralják.

A területen számos túraútvonal vezet keresztül, a hegymászóknak lehetőségük nyílik a Mischabel-hegység felfedezésére, vagy a Matterhorn meghódítására, sokan választják azonban a négy-hat napos, úgynevezett spagettitúrákat is. Ezek során pihenésként olasz kunyhókat érintenek, ahol az Alpok legjobb tésztaételeit kóstolhatják a fáradt turisták.

A klasszikus útvonal 164 kilométeren keresztül kanyarog, hat hegyi hágón vezet át, legmagasabb pontja több mint 3300 méteres. A rendkívül hosszú, igazán megterhelő utat a hegymászók átlagosan nyolc-tíz nap alatt tudják teljesíteni, az ösvényt az első alpesi túrázók számára egyáltalán nem ajánlják.

Ennek oka, hogy bár vannak jól karbantartott, magas szinten kiépített szakaszok, ezeket rendkívüli emelkedők, sziklás szakaszok keresztezik. Ráadásul a gleccseren való átkelés egyrészről a magasság, másrészről pedig a jeges környezet miatt jóval több időt vesz igénybe.

A túrára három népszerű kiindulási pont is rendelkezésre áll: a svájci Zermatt és Saas Fee mellett az olaszországi Alagna Valsesia is remek starthely lehet, hiszen könnyedén megközelíthetők a genfi, a zürichi vagy a milánói nemzetközi repülőtérről.

A három kiindulási pont közül minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb a Saas Fee, amelyet az Alpok gyöngyszemeként is emlegetnek. Az 1800 méteres magasságban, egy alpesi fennsíkon fekvő gleccserfalu tökéletesen alkalmas a magashegyi túrákat megelőző akklimatizációra, de kiváló éttermek, magas színvonalú szállodák is találhatók ott. Onnen indulva a Tour Monte Rosa az óramutató irányával megegyező, vagy azzal ellentétes irányba haladva is teljesíthető.

Spagetti és sítúra

Az Alpok egyik legnépszerűbb magashegyi túrája a legenda szerint a svájciaktól kapta a nevét, akik az olasz oldalon lévő menedékházakban tálalt igen finom spagettiről nevezték el. Ami nem egy tál ételt jelent, hanem legalább négy spagettivacsorát, ugyanis a klienseknek és a hegyivezetőknek egymás után négy olasz menedékházban kell megszállniuk, ahol a főétel rendszerint spagetti. A sítúrázás pedig voltaképpen egyenlő a téli hegymászással, és talán nem túlzás, de ez a legjobb téli sport. Felfelé izzadós küzdelem, lefelé viszont többszörösen megtérülő élvezet.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

 

túraútvonal | teljesítménytúra | nagy sztori | túra | Monte Rosa

FOLYTASD EZZEL

Öt világvégi táj, amiről nehéz elhinni, hogy a valóságban is létezik

Hamarosan újra az eredeti, egzotikus útvonalán suhan az Orient Expressz

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom