Close
Ez a legjobb időpont szállodai szobát foglalni

Ez a legjobb időpont szállodai szobát foglalni

Az egyik legjelentősebb utazási költség a szállás, ami alkalmanként még a repülőjegy árát is lekörözheti. Ezért érdemes a megfelelő ütemben hotelszobát foglalni, mert a szállodaárak dinamikusak; a kereslet és a kínálat alapján ingadoznak. Ez azt jelenti, hogy egyik napról a másikra változhat a keresés során látott ár, még akkor is, ha a tervezett tartózkodás időpontja ugyanaz marad. Mikor a legjobb szállodát foglalni? Eláruljuk!

A szobafoglalás ideális pillanatának megtalálása nem egzakt tudomány – az iparágon belül rengeteg eltérés figyelhető meg. De, ha a statisztikákat nézzük, jellemzően tizenöt nappal a tervezett tartózkodás előtt találjuk a legalacsonyabb árakat.

A NerdWallet 2022-es tanulmánya több mint 2500 szállodai szobaárat elemzett 2019-től 2021 első feléig, és átlagosan tizenhárom százalékos megtakarítást talált azok esetében, akik tizenöt nappal a kívánt tartózkodásuk előtt foglalták le a szobájukat, mint azoknál, akik négy hónappal korábban tették ezt meg.

Természetesen ez csak egy átlag, és nem veszi figyelembe a forgalmas időszakokat, például az ünnepeket, amikor mindenképpen ajánlott előbb foglalni.

A Hopper utazási alkalmazás adatai szerint a tizenötnapos referenciaérték valid lehet az olyan nagy üzleti városok esetében, mint New York és Chicago, de kevésbé pontos egyes klasszikus nyaralós kedvenceknél, mint mondjuk a Karib-tenger vagy Hawaii. A Hopper megjegyzi, hogy ezeken a helyeken a hotelszoba-árak általában két-három hónappal az utazás előtt a legalacsonyabbak.

Az utolsó pillanatban történő szállásfoglalás kockázatai

Egy last minute-foglalással pénzt takaríthatunk meg, de ez a módszer kicsit kockázatos is. Ha például az utazás megkezdése előtti napokig várunk a foglalással, előfordulhat, hogy a kinézett szálloda megtelik és a környéken lévő hotelekben sincs már hely. Eme kockázat csökkentése érdekében javasolt ingyenes lemondási opciót kínáló szobát foglalni, aztán a foglalás után nyomon követni a szoba árát. Ha az ár csökken, “büntetés” nélkül lemondható a foglalás (apró betűs rész átolvasása azért melegen ajánlott!) és megvan a lehetőség alacsonyabb áron újrafoglalni.

Ez persze némi befektetett munkát igényel, de biztosítja, hogy a legjobb árat kapjuk.

A megfelelő időpont

Számít a napszak vagy a hét konkrét napja a foglalásnál? Nem! Ez ugyanis többnyire egy mítosz. Bár az árak ingadoznak, az egyik napról vagy óráról a másikra történő megtakarítás elhanyagolható. Maradjunk  úti céltól függően az utazás előtt két héttel, illetve két-három hónappal történő foglalásnál.

Mielőtt szállodai szobát foglalsz, ezt a három kérdést kötelező feltenned, itt pedig több utazási praktikát is találsz légiutas-kísérőktől, pilótáktól és ingázóktól.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

foglalás | szálloda | időpont | legjobb | szoba

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Székesfehérváron megelégelték a tarthatatlanul magas inflációt: vasárnaptól sztrájkba kezdenek az Arconic-Köfém Kft.-nél

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram