Close
Ez az első európai ország, amit no-go zónává tesz a koronavírus

Ez az első európai ország, amit no-go zónává tesz a koronavírus

Az egyik kedvenc úti célunkat most jobb elkerülni egy darabig.

Aki olvassa a Roadstert, tudja, hogy a magazin 2017-es indulása óta előszeretettel írunk Olaszországról. Szeretjük ezt az országot, egy kicsit mintha a miénk is lenne, csodáljuk mély, és a mai napig besétálható, kézzel fogható múltját, a történelmi belvárosok nagy piazzáit, amelyek girgegurba sikátorokba ágaznak szét, és persze imádjuk az olasz gasztronómiát, az érzelmes pastákat, az utánozhatatlan pizzákat, a ristrettókat, amiket egy vacak bár pultjánál támaszkodva szippant fel az ember, és még hosszan sorolhatnánk. Cikkek tucatjaiban áradoztunk erről a fantasztikus országról, de most sajnos egy olyan esemény miatt kell írnunk róla, ami cseppet sem pozitív, és ami per pillanat azt jelenti, el kell kerülnünk ezt a helyet – vagy legalábbis egyes részeit.

Olaszországban ugyanis felütötte a fejét a koronavírus-járvány.

Az olasz hatóságok február 22-én, szombaton úgy döntöttek, hogy az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárják az új koronavírus gócpontjait. Az ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda – jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a rendkívüli rendelet pontjait ismertetve egy sajtótájékoztatón szombat éjszaka. A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo’ Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat. Az intézkedés Venetóban háromezer-ötszáz embert érint, míg Lombardiában csaknem negyvenhétezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Giuseppe Conte azt mondta, az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték őket eredeti lakhelyükre. Hangsúlyozta, a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és „ellenőrizhetetlenné válik” a helyzet. A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a „sürgős és rendkívüli” intézkedéseket „a fertőzés megfékezésére”.

Csodálatos tájkép Veneto tartományban

Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. Hangsúlyozta, a római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért. A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. A mai napon futballmérkőzések tucatjait függesztették fel, köztük elsőosztályú bajnokikat is.

A polgári védelem legfrissebb adatai szerint hetvenhatra emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és két idős ember meghalt. Lombardiában ötvennégyen, Venetóban tizenheten betegedtek meg. Emilia-Romagnában és Lazio tartományban két-két, Piemontéban egy ember kapta el a koronavírust. A két laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként, még február elején vittek kórházba Rómában.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a „szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani.

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában. Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy harmincnyolc éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek. A venetói gócpont okozóját még nem sikerült azonosítani. A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.

Bologna, Emilia Romagna tartományi fővárosa

Egyelőre tehát jobb, ha elkerüljük az egyik kedvenc országunkat, és bízunk benne, hogy minél gyorsabban rendeződik a helyzet. Olaszország egyik legfontosabb húzóágazata a turizmus, és ha hasonló hatást gyakorol a turistákra a vírus, mint tette azt Ázsiában, azok a vállalkozások, amelyek a turizmushoz kötődnek, fájdalmas időszak elé néznek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Mandiner, MTI)

FOLYTASD EZZEL
Vége a negyedik hullámnak? A járványügyi intézkedések enyhítéséről döntöttek ma Romániában
Jó hírek érkeztek! Ekkor nyithatnak a sípályák és a szállodák Szlovákiában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom