A te pénzed, és arra költöd el, amire akarod, de van néhány dolog, amit italrendelésnél ajánlott figyelembe venni. Egyes koktélok például sokkal több alkoholt tartalmaznak, mint azt a vendég gondolná, míg mások vegytiszta cukorbombák. Ha pedig mondjuk nagy a nyüzsgés, és kikérsz egy időigényes italt, azzal biztosan felbosszantod a pultost. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva és két New York-i bartender segítségével megmutatjuk azt a tíz italt, amit inkább ne kérj ki.
Long Island Iced Tea
"Rossz híre van az ereje miatt" – mondja Sean McClure, a New York-i Ivory Peacock italfelelőse. És ez igaz is.
A vodka, a rum, a gin, a tequila és a triple sec egy koktélban elsőre talán jó ötletnek tűnhet, ha a lehető legtöbbet akarod kihozni a pénzedből, de végeredményben túl sok alkoholt tartalmaz.
Ha mégis ragaszkodsz hozzá, McClure azt tanácsolja, hogy csak egyet kérj, különben "bajba kerülsz".
Ramos Gin Fizz
Bár Trevor Easton Langer, a New York-i Bar Calico vezető pultosa egyetért "a te pénzed, és azt csinálsz vele, amit akarsz" elvvel, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a vendégeknek "az aktuális helyzetet figyelembe véve kell gondolkodniuk", és hogy egy olyan munkaigényes ital, mint a Ramos gin fizz – amihez tojásfehérje és sok-sok rázás szükséges – "lelassíthatja az egész kiszolgálást".
Ha nyugodt az este, akkor jöhet bátran, de "ha nagy a forgalom, inkább hagyjuk".
Mojito
Ha épp Kubában tartózkodsz, ahonnan a világ kedvence származik, rendeld meg. Ha nem, de a bárban minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, és gyakran fogy a friss menta, akkor is. Ellenkező esetben a koktélhoz szükséges legfontosabb fűszernövény korlátozottan tárolható csak, romlott állapotban egyenesen igazi baktériumtanya.
A Ramos gin fizzhez hasonlóan időigényes koktél, ezért ha gyorsan szeretnél italhoz jutni, ne erre bökj rá.
Fagyasztott italok
Persze, kellemesen frissítőek egy forró napon, vagy megfelelő választásnak tűnnek a tengerparton heverészéshez, de a fagyasztott daiquirik, coladák és hasonlók általában tele vannak gyümölcslevekkel és mixekkel.
Ha korlátoznád a cukorbeviteledet, ezek a jeges koktélok nem éppen ideálisak. Ráadásul a túlzott édesség hajlamos elfedni az alkohol ízét, vagyis a végén többet ihatsz, mint amennyit szándékozol.
Appletini
Legyünk őszinték, már rég nem a 90-es években élünk, és az italainknak nem szabadna olyan ízűnek lenniük, mint egy Jolly Ranchernek, és nem illene úgy kinézniük, mint valami radioaktív anyagnak. Hacsak nem egy puccos bárban ülsz, ahol az Appletini friss Granny Smith almából készül, itt az ideje a múltban hagyni.
Bloody Mary
Ugyan néhány bár átvariálta ezt az örökös villásreggeli-kedvencet esti koktéllá, a többség azért nem. "A hozzávalók valószínűleg nincsenek is előkészítve a pulton, amennyiben a brunch-időszakon kívül rendeled" – mondja McClure.
Tehát csupán abban az esetben ajánlatos Bloody Mary-t kérni, ha szerepel a menün, különben valószínűleg egy borzalmas, előre elkészített keverékkel készült italt kapsz. Vagy egy nagyon ingerült pultost.
New York Sour
A Ramos gin fizzhez hasonlóan a New York Sour is nehézkes ital, amelyet nem érdemes akkor rendelni, ha a bárban nagy a nyüzsgés. A koktél tetején vörösboros hab van, amely teljesen megborulhat, ha nem megfelelően töltik ki. Emellett gyümölcsös vörösbor kell hozzá és ha az nincs kéznél, nem lesz olyan íze, mint amilyennek lennie kellene.
Egy "meglepetés"
Ha bármelyik jó pultosnak azt mondod, hogy "lepj meg",
akkor érthetően kérdésekkel fog bombázni, mondván milyen szeszes italt vagy ízprofilt szeretsz és a többi.
Amennyiben megfelelően el tudod magyarázni, mit szeretsz egy italban, az nagyszerű. Ellenkező esetben ne várd el tőlük, hogy gondolatolvasók legyenek.
Fura nevű felesek
Ha elcsábulnál a "Betonkeverő" vagy "Agyvérzés" fantázianevű shotok láttán, ne tedd. "Ezek egyszerűen undorítóak, leginkább egy egyetemi kollégiumba valók" – figyelmeztet McClure.
Lángoló rövidek
Az Instagram korában a tűznek bizonyára megvan wow-faktora, de veszélyes is.
McClure is elismeri, hogy a lángok vizuális hatása menő látvány egy italban, de látott már olyan vendéget is, aki megégette magát, amikor a szájához emelte a felespoharat, amelyek óhatatlanul elnyelik a hőt. Kerüld el!
A diétákban alapvetően tiltólistára kerülnek az alkoholos italok, azonban néha mindenki megengedhet magának egy-egy csaló estét. Ilyenkor tökéletes választás lehet bármelyik klasszikus koktél cukormentes változata, vagy a frissítő, gyümölcslé alapú italok. Mutatunk öt remek alternatívát.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)
bár | koktél | bártender | ajánlat | tipp | rendelés
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!