Ezért drágák most a repülőjegyek

A repjegyfoglalós oldalakat és a légitársaságok ajánlatait böngészve joggal érezhetjük azt, mintha a repülőjegyek ára megszaladt volna. Az utazás sem mentes a világszerte egekbe szökő inflációtól, de ez csupán az egyik oka. Mutatjuk a többit.

Az utazás iránti kereslet

A világjárvány elején tapasztalt árzuhanás már megállt. 2020. augusztus 14-én például az USA-ban egy nap alatt mindössze 87 ezer utast regisztráltak, míg két évvel később ugyanazon a napon már 2,3 milliót.

Ráadásul a nyári időszakban eleve mindig nagy a kereslet, mert ilyenkor többen mennek nyaralni.

Üzemanyagárak

Több okból is megemelkedett, bár a júniusi csúcs óta csökkenést mutat. Az ukrajnai háború hatással volt az üzemanyag-árakra, mivel az országok kereskedelmi korlátozásokat vezettek be az Oroszországból beszerzett olajra.

A világjárvány idején tapasztalt alacsonyabb kereslet a korlátozások feloldása után hirtelen keresletnövekedésbe ment át, ez pedig megterhelte a közvetlenül rendelkezésre álló olajkészleteket.

Személyzeti hiány

Bár a repülni vágyók száma jelentősen megnőtt,  a világjárvány miatt még mindig csökkentett létszámmal dolgozik a légi közlekedési ágazat nagyrésze.

A Scott's Cheap Flights becslései szerint jelenleg 15-20 százalékkal kevesebb járat közlekedik, mint amennyire szükség lenne.

A járatszámot leginkább azért redukálták a társaságok, hogy elkerüljék az időjárási és személyzeti problémák miatt esetlegesen bekövetkező tömeges késéseket és járattörléseket.

A pilótahiány az Egyesült Államokban már a világjárvány előtt is tarthatatlan volt; a szakértők szerint évekbe telik, mire elegendő embert képeznek ki ahhoz, hogy megszűnjön a hiány.

Mégis csökkenhetnek a jegyárak?

A The New York Times szerint júliusban 7,8 százalékkal estek az árak az Államokban júniushoz képest, és ez a tendencia vélhetően folytatódik most, hogy a nyári szezon már a végéhez közeledik. Amint ősszel és télen (az ünnepi időszakot leszámítva) lehűlnek a kedélyek, a jegyárak várhatóan még tovább csökkennek.

Miután felszálltál, eltűnődtél már azon, hogy vajon mire gondol a személyzet, amikor köszönsz nekik? Ha nem, akkor lehet, hogy érdemes.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images)

személyzet | hiány | magyarázat | háború | infláció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom