Close
Ezt a négy kérdést tedd fel, mielőtt lakókocsival nekivágsz a világnak!

Ezt a négy kérdést tedd fel, mielőtt lakókocsival nekivágsz a világnak!

Kíváncsi vagy, milyen lehet az élet szabadon, egyetlen lakókocsival? Ez a fajta nomád életvitel sokakat vonz, ám hosszabb távon annál kevesebbek tartanak ki mellette.

A lakókocsis vándorélet tökéletes választás lehet azoknak a digitális nomádoknak, akik munka közben járnák be a világot. Van azonban néhány kérdés, amire nem árt választ találni, mielőtt lakókocsis útra indulunk.

Hosszabb távon mennyire kényelmes egy lakóautó?

Manapság már igazán modern kialakítású lakókocsikat is lehet vásárolni vagy bérelni, azokat pedig, amelyek saját tulajdonban vannak, a praktikum és az egyedi igények szerint át is lehet alakítani.

Van, aki inkább nagyobb ágyat, más több tárolóhelyet vagy egy apró home office-t szeretne, megint mások a házi kedvenceiket viszik magukkal, így számukra szeretnének kialakítani egy kis területet.

Valójában a szerkezeti átalakításokat leszámítva csak a képzelet szabhat határt.

Hol érdemes letelepedni éjszakára vagy éppen a digitális nomádok munkaidejének kezdetére?

Számos lehetőség áll rendelkezésre, kezdő lakókocsis utazók számára azonban egyértelműen a kempingek ajánlhatók. Vannak úgynevezett lopakodó- vagy vadkempingezők is, akik kerülik a kijelölt helyeket, és inkább egy kevésbé feltűnő helyen, lakó- vagy kereskedelmi területen pihennek meg éjszakára.

Fontos azonban ebben az esetben is meggyőződni a terület közbiztonságáról és a parkolás szabályosságáról.

Hol lehet tisztálkodni?

A lakókocsik többségében kis fürdőhelyiség található, ahol az apró zuhanykabin és mosdókagyló mellett toalett is van.

Ha a miénkben nincs, érdemes úgy összeállítani az útvonalat, hogy az gyakran haladjon el olyan létesítmények és kempingek mellett, ahol a tisztálkodás megoldható.

Hogyan lehet fenntartható a lakókocsis utazás?

Már számos helyen lehet bérelni elektromos vagy akár napkollektorral is felszerelt lakókocsikat, amelyek alapvetően is elősegítik a fenntartható utazást. Akkor is tehetünk azonban az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért, ha olyan lakóautóval vágunk neki az útnak, amely hagyományos üzemanyaggal működik.

Ebben az esetben fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, hogy ne pazaroljuk a vizet, és a helyi kiskereskedőktől vásároljunk!

 

Kipróbálnád, milyen a vanlife a valóságban? Nem vagy egyedül. A koronavírus miatt a repülés a szokásosnál is bonyolultabbá vált, ráadásul a biztonság és az egészségünk fontosabb, mint valaha. És hogyan utazhatnánk biztonságosabban, mint egy autó relatíve zárt utasterében? A road tripek, azaz autós utazások új aranykora köszöntött be, ehhez pedig az ideális eszköz egy lakóautó. Körbejártuk, mit érdemes tudni a lakóautó-bérlésről, mennyibe kerül, és mivel jár.

(Fotók: Unsplash)

lakókocsi | tanács | digitális nomád | utazás | világjáró

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, milyen fura kéréseket kapnak az első osztályon utazóktól

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram