„Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is” – mondta a most kezdődő fagylaltszezonról Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.
Mint hozzátette, a drágulás egész Európában visszafogja a keresletet. Tavaly egy gombóc átlagos ára 400-450 forint volt, de idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint tíz-tizenöt százalékos áremelkedés várható.
Erdélyi Dóra nagyjából 440-520 forint közötti árakra számít, de
mint hozzátette, még ez sem feltétlenül fedezi a költségeket, és a cukrászok valószínűleg nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban az alapanyagok és az energia drágulását, mert az a kereslet drasztikus visszaesésével járna.
A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan mértékben emelnék az árát, amint azt az előállítás költségei megkövetelnék.
Mindez a jövedelmezőség rovására mehet, ami veszélyeztetheti a vállalkozások működését, de további kockázat a munkaerőhiány is.
A fagylalt ára európai viszonylatban
Egy 2018-as felmérésben több európai város fagylaltárait vetették össze. Berlinben és Bécsben átlagosan 1,4 és 1,5 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára, a legdrágább helyen, Koppenhágában viszont már 3,8 eurót kértek érte, miközben itthon 320 forint körül lehetett kapni, amely átszámolva az akkori árfolyamon nagyjából egy eurót tett ki – tehát európai viszonylatban olcsónak számított.
A hűsítő édesség Európa-szerte drágulhat, mivel az alapanyagárak az egész Unióban jelentősen emelkedtek egy év alatt: a februári inflációs adatok 10-60 százalék közötti drágulásokat mutattak. Ugyanakkor a kereslet visszaesésének visszafogó hatása is érzékelhető a kontinensen, ami gátat szab az emeléseknek.
Persze, nem is kell ragaszkodnunk a fagylalthoz, mert léteznek még jeges desszertek, amik remek hűsítők lehetnek a kánikulában.
(Forrás: Infostart, képek: Unsplash, Getty Images)
fagyi | egy gombóc fagyi | fagylalt | áremelés | ár | drágulás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!