Aggasztó okból búcsúznak ettől a két alaptartozéktól a francia hotelek a Pireneusokban

A francia Keleti-Pireneusokban három éve tartó aszály egyre szigorúbb korlátozásokra kényszeríti a megyét. 

Legutóbb például az idegenforgalmi szolgáltatók írtak alá egy chartát, amely körülbelül harminc intézkedést tartalmaz a vízhasználat csökkentésére. Ezek között szerepel a jegesvödrök betiltása és a fürdőkádak száműzése, legalábbis az újonnan épülő szállodákból.

A következő hat évben épülő hoteleknél oda kell figyelni a víztakarékosságra és a vízújrafelhasználásra, ennek jegyében pedig kevesebb fürdőkád kap helyet bennük, míg a már meglévőkből eltávolítják a dugókat, hogy senkit ne kísértsen meg egy kiadós fürdőzés gondolata. Emellett a mostantól 2030-ig épülő új szállodákban az elhasznált zuhanyvizet a WC-be vezetik, véget vetve az ivóvízzel való öblítésnek.

Mint Brice Sannac, a pyrénées-orientales-i szállodák szakszervezetének elnöke elmondta, a szállodatulajdonosok és -üzemeltetők elfogadták a körülményekhez való alkalmazkodás szükségességét.

Az egyik szállodatulajdonos, Xavier Mahaux például arról számolt be, hogy a medence karbantartásához használt vizet újra felhasználják. Mint mondta, a víz, amivel a szűrőt tisztították, eddig egyenesen az esővíz-elvezető rendszerbe került, de mostantól azt egy tartályba gyűjtjük, és öntözésre, illetve a medenceterület takarítására használják majd.

A tengerparti Pyrénées-Orientales megyében már tavaly is olyan súlyos volt az aszály, hogy betiltották az autómosást, a kerti öntözést és a medencefeltöltést. A régió egyik legfontosabb folyó, az Agly medre több mint egy éve gyakorlatilag száraz. A francia meteorológiai hivatal szerint nem volt még ilyen súlyos aszály a mérések 1959-es kezdete óta.

Collioure

A szomszédos Katalóniában hasonló helyzet alakult ki, és Szicília is szárazsággal küzd.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

pireneusok | vízkorlátozás | franciaország | vízhiány | aszály

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram