Már egy teát sem egyszerű megfőzni, szükségállapotot hirdettek a közkedvelt európai úti célon

Szicíliában egész télen alig esett csapadék, ezért ijesztően megfogyatkoztak a vízkészletek.

Olyannyira, hogy szükségállapotot kellett hirdetni. Több tucatnyi településen mezőgazdasági és lakossági vízkorlátozást vezettek be, és csak minden második nap nyitják meg a csapokat.

"Még egy tea elkészítése vagy egy tészta megfőzése is fárasztó munkává vált mondta Maria Maneri, aki Agrigentóban dolgozik pincérként. Ennek a munkakörnek a részeként gyakran nehéz, vizes palackokkal teli táskát kell cipelnie. Egy másik helyi lakos szerint, aki általában a legközelebbi városi kútnál tölti meg a tartályait és palackjait, Agrigentóban a víz aranyat ér.

Az Európai Unió mezőgazdaságierrőforás-figyelő szolgálata, a MARS, már decemberben riadót fújt a Földközi-tenger térségében tapasztalható aszály miatt.

De a vízhiány nem újdonság a szicíliaiaknak, sokan próbálják gyűjteni az esővizet, de olyan hosszú aszály idején, mint amilyen az utóbbi években jellemző, ez sem növeli jelentősen a készleteket.

Sokan megtöltik a fürdőkádjukat, amikor épp van víz, és azután ezzel mosnak, főznek akkor, amikor elzárják a csapokat.

Dél-Olaszország mellett gyakorlatilag egész Dél-Európában és Észak-Afrikában is attól tartanak, hogy a tavaszi felmelegedés súlyosbítja a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az ivóvízellátás problémáit. A szicíliaiak arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő években. "A jövőben a telek valószínűleg még csapadékszegényebbek lehetnek. Minden évben érezzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait mondta Peppe Riccobene, szintén agrigentói lakos.

A felmelegedés miatt kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere, és alaposan felmegy egy népszerű élelmiszer ára is.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)

szárazság | víz | olaszország | aszály | időjárás

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom