Szicíliában egész télen alig esett csapadék, ezért ijesztően megfogyatkoztak a vízkészletek.
Olyannyira, hogy szükségállapotot kellett hirdetni. Több tucatnyi településen mezőgazdasági és lakossági vízkorlátozást vezettek be, és csak minden második nap nyitják meg a csapokat.
"Még egy tea elkészítése vagy egy tészta megfőzése is fárasztó munkává vált –mondta Maria Maneri, aki Agrigentóban dolgozik pincérként. Ennek a munkakörnek a részeként gyakran nehéz, vizes palackokkal teli táskát kell cipelnie. Egy másik helyi lakos szerint, aki általában a legközelebbi városi kútnál tölti meg a tartályait és palackjait, Agrigentóban a víz aranyat ér.
Az Európai Unió mezőgazdaságierrőforás-figyelő szolgálata, a MARS, már decemberben riadót fújt a Földközi-tenger térségében tapasztalható aszály miatt.
De a vízhiány nem újdonság a szicíliaiaknak, sokan próbálják gyűjteni az esővizet, de olyan hosszú aszály idején, mint amilyen az utóbbi években jellemző, ez sem növeli jelentősen a készleteket.
Sokan megtöltik a fürdőkádjukat, amikor épp van víz, és azután ezzel mosnak, főznek akkor, amikor elzárják a csapokat.
Dél-Olaszország mellett gyakorlatilag egész Dél-Európában és Észak-Afrikában is attól tartanak, hogy a tavaszi felmelegedés súlyosbítja a mezőgazdaság, az ökoszisztémák és az ivóvízellátás problémáit. A szicíliaiak arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani a következő években. "A jövőben a telek valószínűleg még csapadékszegényebbek lehetnek. Minden évben érezzük az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait – mondta Peppe Riccobene, szintén agrigentói lakos.
A felmelegedés miatt kiszáradhat a világ legkülönlegesebb tengere, és alaposan felmegy egy népszerű élelmiszer ára is.
(Forrás: Independent, képek: Getty Images, Unsplash)
vízkorlátozás | víz | időjárás | olaszország | szárazság
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!