Dugók és szeméthalmok: újabb ikonikus hegy jutott a Himalája sorsára, lépnek a hatóságok

Japán már néhány hónapja megkongatta a vészharangot a Fudzsi-heggyel kapcsolatban, most pedig beváltotta ígéretét az illetékes prefektúra.

Az utóbbi időben nagyon megugrott a látogatók száma a világ egyik leghíresebb hegyén, különösen annak legnépszerűbb útvonalán, a Josida-ösvényen. A túrázók azért kedvelik ezt az utat, mert Tokióból könnyen megközelíthető, és útközben hegyi kunyhók kínálnak szállást és étkezést.

Az érdeklődés viszont olyannyira a tetőfokára hágott, hogy a Himalájához hasonlóan dugók alakultak ki és szeméthalmok jelentek meg a turisták nyomán.

Ezért Jamanasi prefektúra kormánya úgy döntött, hogy július 1-től belépőt kér a kirándulóktól és létszámkorlátot is bevezet.

A hetven napos nyári hegymászószezon során naponta maximum négyezren indulhatnak a csúcsok felé szigorúan délután négy előtt és leghamarabb hajnali két óra után. A hatóságok ugyanis amiatt is aggódnak, hogy több tapasztalatlan túrázó vág neki az ismeretlennek, akik a csúcs közelében, ahol már kevesebb létesítmény van, veszélybe kerülhetnek.

A belépődíj összegét, amit a tervek szerint a Josida bejáratánál elhelyezett kapunál fognak beszedni, várhatóan februárban közlik majd. A bevételt a túraútvonal karbantartására és vulkánkitörés esetén használható menedékházak építésére fogják fordítani.

2014 óta egyébként arra ösztönzik a mászókat, hogy bármelyik útvonalat is válasszák, önkéntes alapon fizessenek fejenként ezer jent (körülbelül 2400 forintot) hozzájárulásként a terület megőrzéséhez. 2023-ban összesen 221 322-an jutottak fel a Fudzsira, akiknek több mint fele a Josida-ösvényt választotta.

Nem csoda, hogy a prefektúra a korlátozás mellett döntött, ugyanis idén Tokió a világ legnépszerűbb városi úti céljának ígérkezik, kezdve mindjárt a nem olyan sokára beköszöntő cseresznyevirágzással.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

tokió | Josida-ösvény | létszámkorlát | belépő | hegymászás

FOLYTASD EZZEL

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Mégsem vezetik be a világ legszigorúbb dohánytilalmát

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom