Close
Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához

Csodás a látvány, úgyhogy özönlenek a turisták Közép-Amerika legaktívabb vulkánjához

Egy aktív vulkán árnyékában túrázni nem biztos, hogy ideális program egy nyaraláson – de a látvány sokak számára megéri a kockázatot.

A guatemalai Volcán de Fuego Közép-Amerika legaktívabb vulkánja, évente látogatók ezreit vonzza.

Ahhoz, hogy a bátor túrázók szemtanúi lehessenek a heves kitöréseknek, először a szomszédos Acatenango csúcsát kell megmászniuk – ez egy inaktív vulkán, amely pazar kilátást nyújt a lávát okádó kráterre.

A koronavírus-járvány kezdete óta azonban érthetően visszaesett az érdeklődés, ami a vulkanikus ösvényekre túrázók számának csökkenését eredményezte. “Két évig nem tudtam turistákat felvinni a vulkánra” – mondja mindjárt Roni Guerra, egy helyi idegenvezető.

Kezdeti sajnálkozását sokan osztották a városban, amelyet a járvány miatt teljesen lezártak. Guatemala turizmusfüggő gazdasága hat százalékkos csökkenést érzékelt ebben az időszakban, miközben a város macskaköves utcái több mint tizenöt hónapig szinte érintetlenek maradtak.

A lenyűgöző barokk építészettel és díszes kolostorokkal büszkélkedő Antigua helyet kapott az UNESCO világörökségi listáján is; egy gazdag történelmű város, a világ minden tájáról érkező művészek menedéke, a világjárvány előtt évente akár kétmillió látogatót is fogadott.

Visszatérés a normalitásba

A korlátozások megszűnésével viszont ismét örömmel üdvözli a külföldieket. Ők pedig jönnek.

“A turisták visszaszivárgásával már naponta körülbelül 300-400 ember látogat el a vulkánhoz, hetente két túrát is vezetek” – folytatja immáron mosolyogva Roni Guerra.

Az Acatenango alaptábora 3880 méter magasan fekszik és egy ötórás talpalással érhető el.

A túrázók akár az inaktív csúcs tetején is letáborozhatnak, hogy szemtanúi legyenek a Volcán de Fuego látványos robbanásainak. A látogatók imádják a látványt, volt olyan, aki egész éjjelre letáborozott, hogy az aktivitásban gyönyörködhessen.

A vulkán alacsony szinten folyamatosan működik, tizenöt-húsz percenként kisebb gáz- és hamu kitörésekkel jelentkezik.

Egy komolyabb robbanás veszélye azonban még mindig valós. 2018 júniusában például a Volcán de Fuegóból kiszakadó sár- és hamuáradat letörölte a térképről San Miguel Los Lotes faluját, 159 ember életét követelve.

Guatemalában jelenleg a “szokásos” beutazási szabályok vannak érvényben (oltási igazolás, negatív PCR-teszt),  a nyilvános helyeken, beleértve a repülőteret is, be kell tartani a távolságtartás szabályát és kötelező a maszkviselés. Érkezéskor viszont nem kell karanténba vonulni, úgyhogy a lenyűgöző ország az egyik legjobb választás lehet egy januári kalandra.

A Kamcsatkai-félsziget a kontinens méretű Oroszország távol-keleti csücske. Ez az orosz vidék már annyira más világ, hogy lényegében Japán tengeri szomszédja: a félsziget és a felkelő nap országa között terülnek el a Kuril-szigetek, amelynek politikai hovatartozása vita tárgyát képezi Oroszország és Japán között már a második világháború óta. A vidék természeti értékei szinte felbecsülhetetlenek – és mivel a félsziget a Pacifikus-hegységrendszer tagja, és a Tűzgyűrű is érinti, inkább meg se lepődjünk az ott található százhatvan vulkánon, amelyből huszonkilenc aktív.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ennek az országnak a sofőrei vallják magukat a legveszélyesebbnek
Június 1-től újabb népszerű úti cél törli el teljesen a beutazási korlátozásokat
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom