Close
Nincs ennél jobb gasztróesemény idén – Sztárok gombócaival jön a Gourmet Fesztivál

Nincs ennél jobb gasztróesemény idén – Sztárok gombócaival jön a Gourmet Fesztivál

Gombócból, pezsgőből, kaviárból, no meg topétteremből és sztárséfből biztosan sok lesz május 17-20. között a Millenárison. Az OTP Bank Gourmet Fesztivál az ország csúcsgasztronómiai eseményeként évente egyszer trombitálja össze a hazai és a nemzetközi élvonalat – ezúttal a pünkösdi hétvégén teszi ezt meg.

Amióta jó tíz esztendővel ezelőtt Gerendai Károly kitalálta, hogy tavasz közepén egy helyre tereli a magyar gasztronómiában saját területükön kiemelkedőt alkotókat, azóta mindössze egyszer – az elmúlt évben – döntött úgy az időjárás, hogy ne esőben és sárban tocsogják végig a vendégek a cukrászatok, a borászatok és az éttermek standjait.

Idén remélhetőleg újra kellemes időben járhatjuk végig a fesztivál talán legfontosabb részét, a száztíz állomásos sétakóstolót, ahol többek között országunk Michelin-csillagos éttermeinek kínálatából lehet szemezgetni, tehát a kétcsillagos, Mészáros Ádám-vezette Onyxtól kezdve a Costes Downtownon vagy a Borkonyhán át a Kollázsig a hazai élmezőny legismertebb séfei által gründolt konyhák mutatják be étlapjukat.

A Gourmet egyik lényege és talán legnagyobb előnye, hogy három nap alatt végigkóstolhatjuk az ország legjobb éttermeit anélkül, hogy órákat kelljen utaznunk.

Minden évben megneveznek a szervezők két témát, arra kérve a sztárséfeket, hogy a saját ételeik elkészítése mellett ezeket is dolgozzák fel a szubjektív értelmezésükben. A gulyás és a rakott krumpli után az idei rendezvényen a gombóc és a kaviár a két tematika, ami mellé ezúttal egy ital is társul: a pezsgő. A minden világkonyhában alapelemként megforduló gombócot illetően nyugodtan számíthatunk elszálltabb ízekre, tehát édes, sós, magyaros vagy akár ázsiai variációkat is elénk rakhatnak a séfek.

Sárközi Ákos, a Borkonyha ismert arca nem árulta el, pontosan milyen fogásokat tervez a nagy eseményre, de a hétfői sajtóeseményen az általa prezentált kóstolóban lecserélte a kaviárt lencsére, amihez falatnyi csirkegolyókat társított, így biztosak lehetünk benne, hogy a beígért három különlegesség mindegyike hasonló váratlanságokat rejt majd.

A mögöttünk hagyott tíz esztendőben jelentős változás állt be az itthoni éttermi kultúrában, de a statisztikák szerint a csúcséttermeket még mindig inkább a külföldiek látogatják – többek között ezért találták ki a Gourmet Fesztivált, hogy próbáljon fordítani a szélirányon.

Ennek érdekében az említett itthoni elit mellett a nemzetközi mezőny kitűnőségei is eljönnek Budapestre.

Közülük Heinz Reitbauert nevezhetjük igazi headlinernek: a bécsi Steirereck legendás tulajdonos-séfjét az évtized konyhafőnökének választották Ausztriában, két Michelin-csillagos éttermét a világ tízedik legjobbjának tartják.

Ami a többieket illeti, szintén limitált férőhelyes exkluzív vacsorát ad Latin-Amerika legkiemelkedőbb női séfje, Kamilla Seidler, és Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, az anatóliai konyhát újraértelmező Maksut Askar is a Millenáris vendége lesz.

Nem csak a kóstolás miatt érdemes napijegyet váltani, hanem a különböző témájú workshopok is érdekesek lehetnek.

Összerakhatjuk életünk hamburgerét, megismerkedhetünk a kávé-ételpárosítások alapjaival, vagy megtudhatjuk a titkát a tökéletes húsok elkészítésének, valamint többféle témában a süteményektől a csokoládéig ismert hazai gasztronómiai szereplők tartanak bemutatókat és előadásokat a színpadon.

A gasztroszínpad műsorát a tavaly útjára indított önálló Gourmet-díj átadása zárja, melyen a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján kiemelik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit.

(Fotók: Dancsecs Ferenc, Gergely Vas, Gyana Dániel, Hartyányi Norbert)

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom