Lankás zöldtetőjével csodásan olvad a domboldalba ez a cseh pincészet

A Gurdau pincészet a csehországi Kurdějov település mellett található, gyönyörű mezők és buja szőlőültetvények között. A hely történelmileg is a régió egyik legfontosabb bortermelője, és egyre inkább kezdik felfedezni a turisták.

A föépület fölé Aleš Fiala helyi építésustúdiója tervezett lendületes, füvesített betontetőt, amely lágyan beleolvad a zöld tájba. Emellett a betonalagutak is a kapcsolatteremtést segítik az ember, a bor és a táj között.

Mint az építész elmondta, a tető ívelt formája a táj domborzatát idézi, olyan, mint egy hullám a tájban, egy domb a dombban. Különös gondot fordítottak arra, hogy az épület illeszkedjen a terepviszonyokhoz, a kulturális és természetes környezethez.

Mindez hívogató atmoszférát teremt, és természetes módon olvad össze azzal a hellyel, ahonnan a bor származik.

A tető kanyargó betonfalakban folytatódik, amelyek egy magaságyást ölelnek körül a kövezett udvaron.

Az épület hátsó részén masszív betonoszlopok kaptak helyet, amelyek parkolót és szállítási területet alkotnak. A tetőt nagy, kör alakú kivágásai egyesülnek a földszinti üvegablakokkal, így a fogadó- és kóstolótermekbe természetes fény tölti meg.

Az épület elején egy nagy terasz fogadja a látogatókat, amelyet fa lécek és boltíves mennyezet véd a naptól. Az alagsorban található a feldolgozóterület és két apartman a látogatóknak.

A ház terei az alkalomhoz illően rendezhetők be társasági összejövetelekre, romantikus pillanatokra, vagy csendes elmélkedésre egy pohár bor mellett.

Itt egy másik cseh pincészetet mutattunk be, amely mindent átír, amit eddig a borászatokról gondoltunk, a „Pince a tengerben” elnevezésű élményutazás pedig egy víz alatti pincészetig vezet.

(Forrás és képek: Yanko Design, képek: Getty Images)

borászat | Kurdějov | pincészet | építészet | szőlő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom