A Gurdau pincészet a csehországi Kurdějov település mellett található, gyönyörű mezők és buja szőlőültetvények között. A hely történelmileg is a régió egyik legfontosabb bortermelője, és egyre inkább kezdik felfedezni a turisták.
A föépület fölé Aleš Fiala helyi építésustúdiója tervezett lendületes, füvesített betontetőt, amely lágyan beleolvad a zöld tájba. Emellett a betonalagutak is a kapcsolatteremtést segítik az ember, a bor és a táj között.
Mint az építész elmondta, a tető ívelt formája a táj domborzatát idézi, olyan, mint egy hullám a tájban, egy domb a dombban. Különös gondot fordítottak arra, hogy az épület illeszkedjen a terepviszonyokhoz, a kulturális és természetes környezethez.
Mindez hívogató atmoszférát teremt, és természetes módon olvad össze azzal a hellyel, ahonnan a bor származik.
A tető kanyargó betonfalakban folytatódik, amelyek egy magaságyást ölelnek körül a kövezett udvaron.
Az épület hátsó részén masszív betonoszlopok kaptak helyet, amelyek parkolót és szállítási területet alkotnak. A tetőt nagy, kör alakú kivágásai egyesülnek a földszinti üvegablakokkal, így a fogadó- és kóstolótermekbe természetes fény tölti meg.
Az épület elején egy nagy terasz fogadja a látogatókat, amelyet fa lécek és boltíves mennyezet véd a naptól. Az alagsorban található a feldolgozóterület és két apartman a látogatóknak.
A ház terei az alkalomhoz illően rendezhetők be társasági összejövetelekre, romantikus pillanatokra, vagy csendes elmélkedésre egy pohár bor mellett.
Itt egy másik cseh pincészetet mutattunk be, amely mindent átír, amit eddig a borászatokról gondoltunk, a „Pince a tengerben” elnevezésű élményutazás pedig egy víz alatti pincészetig vezet.
(Forrás és képek: Yanko Design, képek: Getty Images)
Kurdějov | borászat | pincészet | Gurdau | szőlő | csehország
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!