Féltik a gyerekeket a légiutas-kísérők, ezért változást követelnek a jogalkotóktól

A közelmúltban történt, súlyosabb turbulenciával járó eseteket követően a légikísérők ismét azt kérik, tiltsák be, hogy a csecsemők a felnőttek ölében üljenek a repülőn.

A húsz amerikai légitársaság több mint ötvenezer légiutas-kísérőjét képviselő Association of Flight Attendants-CWA (AFA-CWA) szakszervezet felszólította a jogalkotókat, hogy biztonsági okokból írják elő, hogy minden utasnak saját ülőhelye legyen a gépeken – életkortól függetlenül. Jelenleg ugyanis a legtöbb légitársaság lehetővé teszi, hogy a két év alatti gyermekek ingyen utazhassanak a szülő vagy gondviselő ölében.

Sara Nelson, az AFA-CWA vezetője azzal érvel, hogy ez nem biztonságos. A kérdés pedig már évtizedek óta foglalkoztatja a légiutas-kísérőket.

– Láttuk, hogy néhány repülőgép nemrégiben turbulenciába került, és a másodperc tört része alatt ezer métert zuhant – mondta a Washington Postnak.  – A G erő ellen még a legszeretőbb anya vagy apa sem tud védekezni, és megtartani a gyermekét. Egyszerűen fizikailag lehetetlen.

A szakszervezet nemrég a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) észak-virginiai biztonsági csúcstalálkozóján vetette fel a kérdést, és benyújtott egy javaslatot, mely szerint mindenkinek legyen saját helye a gépen.

„Karral nem lehet biztonságosan megtartani az ölben ülő gyermeket, különösen váratlan turbulencia esetén, amely a repülőgépen bekövetkező gyermekbalesetek első számú oka” – olvasható a magyarázatban.

A felhívás azután érkezett, hogy a Lufthansa Austinból Frankfurtba tartó járatát a Washington DC mellett fekvő virginiai Dulles nemzetközi repülőtérre kellett átirányítani, miután jelentős turbulenciát észlelt. Hét ember megsérült, egy csecsemő pedig kirepült az anyja karjaiból.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

utazás | repülés | javaslat | légiutas-kísérő | gyermek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom