Close
Féltik a gyerekeket a légiutas-kísérők, ezért változást követelnek a jogalkotóktól

Féltik a gyerekeket a légiutas-kísérők, ezért változást követelnek a jogalkotóktól

A közelmúltban történt, súlyosabb turbulenciával járó eseteket követően a légikísérők ismét azt kérik, tiltsák be, hogy a csecsemők a felnőttek ölében üljenek a repülőn.

A húsz amerikai légitársaság több mint ötvenezer légiutas-kísérőjét képviselő Association of Flight Attendants-CWA (AFA-CWA) szakszervezet felszólította a jogalkotókat, hogy biztonsági okokból írják elő, hogy minden utasnak saját ülőhelye legyen a gépeken – életkortól függetlenül. Jelenleg ugyanis a legtöbb légitársaság lehetővé teszi, hogy a két év alatti gyermekek ingyen utazhassanak a szülő vagy gondviselő ölében.

Sara Nelson, az AFA-CWA vezetője azzal érvel, hogy ez nem biztonságos. A kérdés pedig már évtizedek óta foglalkoztatja a légiutas-kísérőket.

– Láttuk, hogy néhány repülőgép nemrégiben turbulenciába került, és a másodperc tört része alatt ezer métert zuhant – mondta a Washington Postnak.  – A G erő ellen még a legszeretőbb anya vagy apa sem tud védekezni, és megtartani a gyermekét. Egyszerűen fizikailag lehetetlen.

A szakszervezet nemrég a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) észak-virginiai biztonsági csúcstalálkozóján vetette fel a kérdést, és benyújtott egy javaslatot, mely szerint mindenkinek legyen saját helye a gépen.

„Karral nem lehet biztonságosan megtartani az ölben ülő gyermeket, különösen váratlan turbulencia esetén, amely a repülőgépen bekövetkező gyermekbalesetek első számú oka” – olvasható a magyarázatban.

A felhívás azután érkezett, hogy a Lufthansa Austinból Frankfurtba tartó járatát a Washington DC mellett fekvő virginiai Dulles nemzetközi repülőtérre kellett átirányítani, miután jelentős turbulenciát észlelt. Hét ember megsérült, egy csecsemő pedig kirepült az anyja karjaiból.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

biztonság | javaslat | repülés | utazás | felszólítás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram