Ott épült fel három bájos kis kabin, ahol a hegy és a tenger találkozik

Három kabint és egy szaunát húzott fel a Stinessen Arkitektur a norvég partok mentén Steigennél, valahol az északi sarkkör közelében. Olyan kis házikók ezek, melyek a felépítésükkor minimális kárt okoztak a természetben.

A Manshausen 2.0 névre hallgató projekt a Manshausen Island Resort bővítését jelenti. Alapítója Børge Ousland sarkvidéki felfedező – ő volt az első ember, aki egyedül haladt át az északi sarkkörön. Összességében az egész üdülőhely – nevezzük akkor Manshausen 1.0-nak – hét kabint foglal magában, méghozzá szaunával, étteremmel és egy 18. századi parasztházból kilakított könyvtárral együtt.

A sziget régebben fontos kereskedelmi pontja volt a helyi halászok közösségének, az eredeti kabinok pedig annak idején közvetlenül a köves rakparton teljesítettek szolgálatot.

A három új kabin a sziget északi részén épült a sziklák közé, és ahogyan az várható volt, a Barents-tengerre néző parádés panorámával kényeztet.

A Stinessen Arkitekturnak igen körültekintően kellett megterveznie a menedékházakat, gondosan ügyelve az extrém időjárási körülményekre és a gyakran elég magasan csapkodó hullámokra, nem beszélve az éghajlatváltozás miatt várható tengerszint-emelkedésről.

A fenntarthatóság érdekében faanyagból ácsolt kis házikókat alumíniumlemezből álló burkolat védi a sós víz esetleges negatív hatásaitól.

Elsőre szemet szúrnak a mennyezettől a plafonig húzódó hatalmas üvegablakok, így akár kilátónak is felfoghatjuk a kabinokat, melyek legjobb (vagy legrosszabb?) esetben négy személyt is el tudnak szállásolni, van konyhájuk, étkezőjük, és természetesen poggyásztartójuk.

Az ágyat úgy lehet alakítani, hogy a vendég ne csak az ablak melletti székekben elnyúlva, hanem pihenés közben is élvezhesse a kétségkívül nem mindennapi kilátást.

A szigetről annyit érdemes még tudni, hogy ott él a bolygó legnagyobb saspopulációja, illetve Norvégia történetében az első terület, melyet teljesen műanyagmentessé nyilvánított a White Flag International. Erőforrásait vízenergiából nyeri, az ételekhez szükséges alapanyagokat kizárólag egy helyi farmon termesztik.

Ez is érdekelhet:

Ebben a finnországi házikóban gyakorlatilag eggyé válhatunk a természettel

Teljesen hiába való próbálkozás a házban a Wifi-jelszó utáni vadászat és azon is fölösleges agyalnunk, vajon megtaláljuk-e azt a csatornát, amelyik adja az esti meccset.

kabin | norvégia | fenntartható | kilátó | Manshausen 2.0

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom