A legnagyobb hedonistákat már néhány éve megfertőzte a késői reggelik egészségre ártalmatlan vírusa, és Budapesten is egyre több helyen hódolnak a délutánba nyúló, hétvégi brunchoknak.
Az 1895-ben, a Hunter's Weekly brit magazinban elsőként említett brunchot már akkoriban úgy emlegették, mint "vidám, társasági eseményt, ami elsöpri a hétköznapok gondjait." A brunchláz az 1920-as évekre aztán elérte Amerika partjait is, és a lényeg most, több mint száz év elteltével sem változott.
Hogy mik egy igazi brunch esszenciái?
- jó társaság
- némi alkoholos frissítő a szokásos, reggeli italokon túl
- könnyedebb meleg fogások, és klasszikus reggelik
Budapesten pedig tényleg akad pár olyan hely, ahol még magasabb szintre emelték ezt a műfajt. Megmutatjuk őket!
A budai elegáns – Felix Kitchen&Bar
Szombaton és vasárnap a Lánchíd utca legújabb éttermében dj-vel és dunai panorámával élvezhetjük a nyári brunchok pazar hangulatát.
Az Ybl Miklós-tervezte egykori szivattyúházban teljesen új értelmet nyer a fúzió fogalma: a neoreneszánsz stílusú épületben olyan ún. superfood fogásokat is kérhetünk, mint a feketeribizli, málna vagy acai bowl, a matcha green bowl vagy az avocado toast.
A klasszikus stílus persze a tányérokon is megjelenik, ha épp úgy kívánjuk: rendelhetünk eggs benedictet, angol reggelit, de akár olyan különleges fogásokat is, mint a sült marinált kápia paprikával tálalt kacsás gofri.
A LouLou-t, a Babelt és a 21-et is megjárt séf, Kovács Árpád és csapata úgy alakította ki a Felix brunchmenüjét, hogy engednek a trendeknek, és gondolnak a különböző ételérzékenységben szenvedőkre is.
"A könnyű, akár mentes ételektől kezdve a tartalmasabb fogásokig mindenki megtalálja nálunk a kedvencét. Igyekeztünk egy-egy kevésbé megszokott ételt is becsempészni azoknak a vendégeknek, akik nyitottak az újdonságok iránt" – meséli a séf.
És, hogy mit ehetnek azok, akik a tartalmasabb brunch hívei? Például, klasszikus burgert, zseniális bageleket vagy garnélás spagettit, desszertnek pedig a ház palacsintáját.
A Felixben a brunch már csak azért is túlmutat a szokásos forgatókönyvön, mert a kóstolást követően akár a tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Házba is benézhetünk, amelynek legújabb tárlatában hat magyar művésznő, Fabricius Anna, Lovas Ilona, Moizer Zsuzsa, Rabóczky Judit, Szabó Klára Petra és Tranker Kata alkotásait mutatják be az Öntárgyiasítás, női pozíciók témához kapcsolódva, július 4-e óta.
A nagyvilági skybar – Toprum
Budapest egyik legszebb butikhotelének tetején, a Királyi Pál utcában, 2018 tavaszán nyitotta meg kapuit a Toprum, amely az igényesen kialakított, télen is használható térnek, és a pazar panorámának köszönhetően sikerre volt ítélve. A koncepcióban és a csapatban akadtak azóta változások, de a brunch a kezdetektől fogva ütős, néhány hónapja ráadásul teljesen megújult.
A Toprumban minden reggel pazar, svédasztalos reggelivel indul a nap, napközben pedig a koktéloké, boroké és a laza bárételeké a főszerep. Hétvégén aztán a brunchok veszik át a stafétát, így általában akusztikus élőzene kíséretében kóstolhatjuk meg, milyen a pastrami, az eggs benedict, a shakshuka vagy a gofri, ha a Toprumban készül.
A koncepció tehát nem más, minthogy kerülve az igazán extrém fogásokat, kiadós és színes reggeliket, vagy olyan klasszikusokat kóstolhatunk, mint a gulyás, a rántott csirkemell uborkasalátával vagy az amerikai palacsinta.
A sors furcsa fintora, hogy a dunaparti Felix épületéhez hasonlóan ezt a műemlék épületet is Ybl Miklós tervezte – és talán ez esetben is büszke lenne arra a minőségre, amit ma a házban üzemelő vendéglátóhelyek képviselnek.
Brunch a magasban – Leo
Néhány hónapja indult el a Beefbar Sunday Brunch sorozata, ahol a hét utolsó napján délután négyig élvezhettük finom ételek mellett a Duna és a Lánchíd látványát. A napokban ez az opció felköltözött a Clark Hotel tetejére, a Leóba.
Minden szombaton és vasárnap elérhető all you can eat brunchot 12 és 16 óra között tesztelhetjük, külön jó hír, hogy a brunch korlátlan prosecco- és kávéfogyasztást is magában foglal. A zene és a pazar kilátás mellé a büféasztalon a klasszikus reggeli és brunchételek mellett egészséges és superfood finomságokkal is készül a Leo Budapest csapata.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Felix, Toprum, Beefbar)
reggeliző | nyár | budapest | leo budapest | reggeli | superfood

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!