Close
Így fogsz utazni jövőre

Így fogsz utazni jövőre

A Covid óta gyakorlatilag mindent újraértékeltünk az életünkben, ideértve az utazási szokásainkat. Miután hónapokig otthon gubbasztottunk, volt időnk kitalálni a jövőbeli kalandjainkat és rá is jöttünk, hogy a hagyományos vonal már kevés lehet. Az utazás mindig is a személyes élményekről szólt, az iparágnak most fel kell készülnie a szintugrásra.

A megélhetési – és utazási – költségek növekedésével sokan azt szeretnék, hogy az utazásaik ne “eldobható”, hanem “átalakító” jellegűek legyenek.  Vagyis perszonalizáltak.

A stresszmentes, érintésmentes bejelentkezést biztosító QR-kódoktól kezdve a vegánreggeli opción át a személyes érdeklődési körökhöz igazodó programokig 2023-ban biztosan rengeteg személyre szabott lehetőségünk lesz. Íme, mi várhat ránk.

Többé már nem luxus

A személyre szabott szolgáltatás régóta a luxustripek egyik ismertetőjegye.

Jó néhányan szívesen áldoznak pénzt pluszban arra, hogy nyaralásuk pontosan olyan legyen, mint amilyenre vágynak és nem nézik a szolgáltatás amúgy borsos árát, amikor mondjuk befizetnek a Dél-Afrikában luxuskategóriás golf- és szafariutakat szervező Golf Air-hez, vagy egy magánjachtos kirándulással az Antarktiszra repítő a Black Tomatóhoz.

De ennek lassan vége, mert már a vékonyabb pénztárcájú utazók is igénylik a személyre szabhatóságot.

“Az első számú megoldandó kihívás az idő és az élmény egyenlete, és hogy hogyan lehet az élményt a személyes érdeklődéssel kombinálni” – mondja Paul Easto, a személyre szabott túrákra specializálódott Wilderness Scotland alapítója. Ugyanakkor “az úti cél szempontjából a mennyiség és az érték közötti vita áll fenn” – magyarázza. “Sok hely küzd ugyanis a személyre szabhatósággal, mivel ez időigényesebb és végső soron drágább termék”.

Niche-ből a mainstreambe

Egyesek számára a perszonalizáció nem preferencia, hanem életmódbeli szükséglet. A vegán utazás remek precedens arra, amiért a hiánypótló utazások bekerültek a fősodorba. Az Egyesült Királyságban működő Responsible Travel nevű foglalási oldal 2021-ben ezerrel növelte a vegánbarát utazások számát, hogy megfeleljen egy olyan életstílusnak, amely jóval perszonalizáltabb ajánlatot igényel a szállodáktól és az éttermektől.

“Az elmúlt évtizedben a vegán utazások iránti kereslet megnégyszereződött, a foglalások száma 2012 óta több mint 300 százalékkal nőtt” – mondja Justin Francis, a Responsible Travel vezérigazgatója. Más adatok arra utalnak, hogy az utazók zöldebb megoldást keresnek a világ felfedezésére: az Expedia Group Media Solutions kutatása szerint a fogyasztók 65 százaléka a környezetbarátabb utazási opciót vagy szállást választja a következő útja során. A személyre szabott utazás önmagában is a kisebb volumenű és vitathatatlanul fenntarthatóbb turizmus felé vezet.

A másik, egyre inkább előtérbe kerülő trend az ún. “ősi” utazás. Főként az egyedül útra kelőknek és a többgenerációs családoknak szól és általában olyan, a környezetre  egyébként alacsony hatással és költséggel járó tevékenységeket foglal magában, mint a városok bejárása vagy a helyi közösséggel való megismerkedés. Paul Easto elárulta, hogy pusztán a helyiekkel beszélgetéssel vagy a kocsmákban kérdezősködéssel elképesztően hasznos kapcsolatokhoz és információkhoz jutottak.

Helyi ismeretek = a piac uralása

Az Expedia Inclusive Travel Study adatai azt mutatják, hogy a fogyasztók 64 százaléka érdeklődik a helyi kultúrákat és közösségeket támogató utazási lehetőségek iránt.

Ahhoz, hogy az utazásszervezők valódi élményt nyújtsanak az ügyfeleknek, kiemelten kell kezelniük a helyi közösségeket.

Kiváló példa erre a Sri Lanka Bespoke. A “Food Mapping” véven futó túráik a tulajdonos Srí Lanka-i családjának régóta fennálló közösségi kapcsolataira támaszkodnak. Ez olyan, magával ragadó élményeket biztosít, mint például kirándulni egy helyi halásszal, miközben mélyrehatóan megismerhetőek a lokális hagyományok is.

A helyi kapcsolatok kialakítása és a közösségi részvétel ehhez tehát kulcsfontosságúnak tűnik. Az idegenforgalommal foglalkozó cégek számára az jelenti majd az igazi kihívást, hogy megtalálják a módját annak, hogy költséghatékonyan kínáljanak változatos élményeket és ne essenek az előre megrajzolt útvonalak, no meg a rugalmatlanság csapdájába – merthogy utóbbiak miatt már most sokan máshol nézelődnek.

Az InterNations, a külföldön élők és dolgozók globális közössége idén is elvégezte felmérését, hogy felállítsák a karrier, a társasági élet és a biztonság szempontjából Európa legjobb és legrosszabb városait. A kutatásba közel tizenkétezer külföldön dolgozót vontak be.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash)

 

élmény | utazás | fenntartható | 2023 | jövő

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram