Close
Így maradhatunk motiváltak, ha a világ körülöttünk lehúz

Így maradhatunk motiváltak, ha a világ körülöttünk lehúz

Összegyűjtöttünk öt lépést, ha úgy érezzük, a stressz minden motivációt kiszív belőlünk.

Határozzuk meg, hogy miért stresszelünk!

A stressz négy fő forrásból táplálkozhat, éppen ezért különösen fontos, hogy meghatározzuk és megértsük azt, éppen mi az oka a feszültségünknek.

Az időstressz akkor jelentkezik, ha például időhiánnyal küzdünk, vagy egy határidő vészesen közeledik. Megkülönböztetünk úgynevezett várakozó stresszt is, amelyet egy közelgő esemény, például előadás, prezentáció vagy családi esemény is kiválthat. A harmadik a szituációs stressz, ami akkor fordul elő, ha úgy érezzük, bizonyos eseményeket nem irányíthatunk. Manapság a leggyakrabban ezt érezzük. Emellett van találkozási stressz is, amit a másokkal, vagy egy bizonyos személlyel történő interakció vált ki.

Keressünk társakat!

Könnyebb kezelni a stresszt akkor, ha nem vagyunk egyedül. Próbáljunk találni valakit, aki motiválni tud bennünket akkor, amikor a mélyponton vagyunk. Biztassuk egymást, osszuk meg a tapasztalatainkat, fokozzuk egymás érdeklődését, merítsünk inspirációt a legkülönbözőbb forrásokból!

Kövessük nyomon a fejlődésünket!

Az, hogy mozgásban vagyunk, még nem jelenti azt, hogy haladunk is. Amikor nem tudjuk, hogy megfelelő-e a fejlődési ütemünk, egyáltalán jó irányba haladunk-e akár a szakmai, akár a magánéletünkben, természetes, hogy elveszítjük a motivációt.

Érdemes sok kisebb elérendő célt kitűzni magunk elé, nem pedig egy nagyot, így újabb és újabb visszacsatolási pontok, önellenőrzési lehetőségek nyílnak meg előttünk.

Merjünk nemet mondani!

A stressz-szintünk fénysebességgel nő, ha túlvállaljuk magunkat, éppen ezért tudatosítsuk:

nem kell mindenre igent mondanunk!

Szánjunk időt a mérlegelésre: van-e elég időnk, energiánk és kreativitásunk az új feladat elvégzésére? Az is rendben van, ha azt mondjuk, hogy most nem. Ez pedig nem önzést jelent, hanem felelősségteljes döntéshozatalt, hiszen így az elvállalt feladatainkat sokkal eredményesebben, motiváltabban tudjuk végrehajtani.

Keressünk valamit, amiért szenvedélyesen rajonghatunk!

Lépjünk egyet hátra, és gondolkodjunk el azon, mennyire vagyunk lelkesek a munkánkban és a magánéletünkben! Szeretünk együtt lenni a munkatársainkkal, élvezzük a társas kapcsolatainkat? Inspirál minket az a szektor, amiben dolgozunk, van közös jövőképünk a párunkkal?

Kutatások kimutatták, hogy amikor rajongunk valamiért, nő az örömérzetünk, és teljesebbnek érezzük magunkat. Az agyunkban megnő a véráramlás, és jobban koncentrálunk, képesek vagyunk megélni a jelent, elkerülni a mentális zsákutcákat.

munkahelyi stressz észrevétlenül gyűrűzik be az életünkbe, gyakran már útközben azon aggódunk, milyen feladatok várnak ránk a nap folyamán, és ennek hogyan tudunk majd megfelelni. A stressz önmagában mentálisan és fizikálisan is befolyásolja az életminőséget, de az Egészségügyi Világszervezet szerint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Így csökkentheted.

(Fotók: Getty Images)

motiváció | nagy sztori | tippek | életmód | stressz

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram