Íme három csodás építmény, melyekben szinte átölel a természet

Szokatlan szállások a havas hegyektől a tasmániai forróságig.

FUGU-kunyhók

A geodéziai kabinok moduláris szállást kívánnak azoknak, akik bolygónk látszólag kevésbé otthonos és civilizációbarát tájain szeretnének több időt eltölteni.

Ezek a harminc négyzetméteres kupolák ellenállnak a szélsőséges éghajlati körülményeknek, és többek között szellőztető, illetve passzív levegőkeringető rendszerrel is felvértezték őket.

Szinte bárhol összefuthatunk egy ilyen geodéziai kabinnal

A geodéziai kabinok moduláris szállást kívánnak azoknak, akik bolygónk látszólag kevésbé otthonos és civilizációbarát tájain szeretnének több időt eltölteni.

Projekt Ö, Finnország

A Projekt Ö néven futó építészeti kísérlet modern elképzelést takar, mégis visszavisz minket a kezdetekhez, amikor még nem voltak annyira sűrűn lakott területek, mint manapság, és az ablakon kinézve közelben-távolban nem voltak emberek, csak körös-körül a természet.

A két kis építmény annyira lenyűgözően működik, hogy reméljük, egyre több tervező kap majd kedvet hasonló házak megálmodásához. Annak érdekében ugyanis, hogy mindent természetes úton tudjanak hasznosítani a kabinok, a tetőkre napkollektorokat helyeztek el, a szükséges energiát a nap sugaraiból állítják elő, a mosdók és a toalett öblítéséhez pedig szűrt tengervizet keringetnek a csövekben. Ha pedig mindez még nem lenne elég, a forró vizet a szauna kályhájának melléktermékeként nyerik ki, és ugyanez a rendszer gondoskodik a padlófűtésről is. A berendezés a térségre jellemzően nagyon minimalista. Néhány szekrény, polc és persze a szükséges asztalok, székek és fotelek találhatóak meg a szobákban, de semmi sincs betéve feleslegesen, csak az összhatás kedvéért, ahogyan ezt a finnektől és a svédektől megszokhattuk. Itt minden a praktikumról és egyszerűségről szól.

Tasmániai kabin, Ausztrália

A Freycinet Nemzeti Park Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmániában terül el, itt találjuk ezeket a lenyűgöző környezetben felépített, kedves kis kabinokat. Tényleg úgy érdemes meglátogatni, hogy csak a pihenéssel törődünk, mert kizárólag a legszükségesebb dolgokat találjuk meg: ágyat, fürdőt, kanapét, székeket.

A Liminal Studio íróasztaláról útjára indult, aztán a természet közepén lecövekelt vendégházikók a Nagy Oyster-öbölre és a Hazard-hegyekre néznek, tehát amolyan ráadásként Tasmánia keleti partjának legszebb vonulatait engedik láttatni az agyat kikapcsolni érkező vendéggel. Talán nem túlzás, ha első látásra egy vadonba kipakolt szaunának hisszük, mert a hatalmas üvegablakok mögött egyből szemet szúrnak a szépen megmunkált faanyagok, nem beszélve az ívelt formájú épület külsejét adó csiszolt tasmániai tölgyről.

Megölelhetjük a természetet ezekben az ausztráliai kabinokban

Ide tényleg úgy érdemes jönni, hogy csak a pihenéssel törődünk, mert kizárólag a legszükségesebb dolgokat találjuk meg: ágyat, fürdőt, kanapét, székeket.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gessato.com)

dizájn | erdei | öt | iglu | különös

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom