Close
Íme három csodás építmény, melyekben szinte átölel a természet

Íme három csodás építmény, melyekben szinte átölel a természet

Szokatlan szállások a havas hegyektől a tasmániai forróságig.

FUGU-kunyhók

A geodéziai kabinok moduláris szállást kívánnak azoknak, akik bolygónk látszólag kevésbé otthonos és civilizációbarát tájain szeretnének több időt eltölteni.

Ezek a harminc négyzetméteres kupolák ellenállnak a szélsőséges éghajlati körülményeknek, és többek között szellőztető, illetve passzív levegőkeringető rendszerrel is felvértezték őket.

Projekt Ö, Finnország

A Projekt Ö néven futó építészeti kísérlet modern elképzelést takar, mégis visszavisz minket a kezdetekhez, amikor még nem voltak annyira sűrűn lakott területek, mint manapság, és az ablakon kinézve közelben-távolban nem voltak emberek, csak körös-körül a természet.

A két kis építmény annyira lenyűgözően működik, hogy reméljük, egyre több tervező kap majd kedvet hasonló házak megálmodásához. Annak érdekében ugyanis, hogy mindent természetes úton tudjanak hasznosítani a kabinok, a tetőkre napkollektorokat helyeztek el, a szükséges energiát a nap sugaraiból állítják elő, a mosdók és a toalett öblítéséhez pedig szűrt tengervizet keringetnek a csövekben. Ha pedig mindez még nem lenne elég, a forró vizet a szauna kályhájának melléktermékeként nyerik ki, és ugyanez a rendszer gondoskodik a padlófűtésről is. A berendezés a térségre jellemzően nagyon minimalista. Néhány szekrény, polc és persze a szükséges asztalok, székek és fotelek találhatóak meg a szobákban, de semmi sincs betéve feleslegesen, csak az összhatás kedvéért, ahogyan ezt a finnektől és a svédektől megszokhattuk. Itt minden a praktikumról és egyszerűségről szól.

Tasmániai kabin, Ausztrália

A Freycinet Nemzeti Park Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmániában terül el, itt találjuk ezeket a lenyűgöző környezetben felépített, kedves kis kabinokat. Tényleg úgy érdemes meglátogatni, hogy csak a pihenéssel törődünk, mert kizárólag a legszükségesebb dolgokat találjuk meg: ágyat, fürdőt, kanapét, székeket.

A Liminal Studio íróasztaláról útjára indult, aztán a természet közepén lecövekelt vendégházikók a Nagy Oyster-öbölre és a Hazard-hegyekre néznek, tehát amolyan ráadásként Tasmánia keleti partjának legszebb vonulatait engedik láttatni az agyat kikapcsolni érkező vendéggel. Talán nem túlzás, ha első látásra egy vadonba kipakolt szaunának hisszük, mert a hatalmas üvegablakok mögött egyből szemet szúrnak a szépen megmunkált faanyagok, nem beszélve az ívelt formájú épület külsejét adó csiszolt tasmániai tölgyről.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gessato.com)

odú | dizájn | kabin | különös | iglu

FOLYTASD EZZEL

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Az idegenforgalom Oscar-díját nyerte el a Magyar Zene Háza

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram