Ezt az egy dolgot mindig tedd meg otthon, mielőtt hosszabb útra indulsz

Hajlamos vagy a kapkodásra és az idegeskedésre? Ez a trükk többet ér, mint néhány szem nyugtató.

A nyaralás az év legpihentetőbb időszaka lehet, de ez nem mindig mondható el az indulás előtti órákról vagy akár napokról, melyek sokszor igencsak megtelnek stresszel. Mindent becsomagoltunk? Sikerül mindennel elkészülnünk, hogy biztosan időben odaérjünk a reptérre? Nem felejtettünk el valamit a nagy kapkodásban? Mondjuk lekapcsolni a tűzhelyet?

Ha az utolsó kérdés már benned is felvetődött valaha, miután elindultál, akkor van egy jó hírünk. Ezt az aggodalmat megelőzheted azzal a zseniális húzással, hogy lefotózod a tűzhelyet az indulás előtt. Így ha kétségeid támadnának, akkor elég csak előkeresned a fotót, és máris megnyugodhatsz. Természetesen ezt a trükköt bevetheted más háztartási eszközök és olyan, gyakran kétséget ébresztő tartozékok, mint garázsajtók, csatlakozók és kapcsolók esetében is.

De vajon miért fordul elő, hogy sok esetben nem emlékszünk arra, lekapcsoltuk-e a tűzhelyet?

Hogy még akkor is cserben hagyhat a memóriánk, ha egyébként még egyszer-kétszer ellenőrizzük a gombok állását?

2005-ben a quebeci Concordia Egyetemen végeztek egy kutatást ezzel kapcsolatban. A kísérleti alanyok főiskolai hallgatók voltak, és annyit kellett tenniük, hogy lekapcsolták a tűzhelyet, majd ellenőrizték, akár többször is, hogy tényleg lekapcsolták-e. Ezután megkérdezték őket, hogy mennyire világosan emlékeznek arra, hogy ártalmatlanították az eszközt.

Azok, akik tíz-tizenötször meggyőződtek róla, hogy a tűzhelyet valóban lekapcsolták, arra ugyan kiválóan emlékeztek, hogy a tűzhely nincs bekapcsolva, a kikapcsolás mozdulatára viszont alig, ebben az emlékben egyáltalán nem voltak biztosak. Mint Adam Radomsky, a vizsgálatot végző pszichológus összegezte a tanulságot: az ellenőrzés, amitől szilárdabbá kellene válnia az emléknek, valójában inkább elbizonytalanítja azt.

Ezért a legegyszerűbb, ha elkattintunk egy képet, mert az a memóriánkkal ellentétben biztosan nem csap be.

Ha úgy érzed, alapvetően is túl sokat aggódsz és szorongsz, lehet, hogy egy kis környezetváltozás segíthet. Ha az elalvással adódnak nehézségeid, érdemes megfontolnod ezt a négy tippet.

(Forrás: Travel and Leisure, Unsplash)

 

tanács | indulás | utazás | tipp | biztonság

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom