Close
Száz éves titkokról mesél Kalifornia homokba temetett Egyiptoma

Száz éves titkokról mesél Kalifornia homokba temetett Egyiptoma

A Csendes-óceán és Guadalupe városa között húzódó Guadalupe-Nipomo-homokdűnék 1923-ban néhány hétre megteltek színészekkel, stábtagokkal és állatok ezreivel. Itt forgatta ugyanis Cecil B DeMille rendező a némafilmkorszak egyik legmonumentálisabb produkcióját, a Tízparancsolatot.

Így épült fel Egyiptom a Csendes-óceán partján

A filmet eredetileg Egyiptomban akarta felvenni, ám amikor a stúdióvezetők elvetették a költséges ötletet, DeMille úgy döntött, hogy ezen a kis partszakaszon teremti újjá az afrikai országot. A Union Sugar cukorgyártó cég a tulajdonában lévő földet tíz dollárért adta bérbe azzal a kikötéssel, hogy pontosan úgy hagyják el a dűnéket, ahogyan találták.

A rendező pedig hozzálátott, hogy felépíttesse az addigi legnagyobb filmdíszletet, amelyet az Art Deco mestereként ismert francia Paul Iribe álmodott meg.

A fő díszletelem egy hatalmas egyiptomi templom volt, amelyen az egyiptomi motívumok az 1920-as évek szecessziós esztétikájával keveredtek. A nagyjából 37 méter magas és 220 méter széles építményt huszonegy, többszáz mázsás gipszszfinx szegélyezte. Mindemellett épült egy sátorváros is a szereplőknek és a stáb tagjainak a forgatás idejére, ahol utcatáblák is voltak, és non-stop étkezde várta az éhes filmeseket.

A filmbéli Ramszesz városának kapuja

Aztán kezdődtek a problémák

Amikor azonban a forgatás véget ért, DeMille rájött, hogy nem is olyan egyszerű beváltania a Union Sugarnak tett ígéretét, amely szerint nem hagy semmilyen nyomot a helyszínen.

Bár a díszletdarabok és kellékek egy részét a helyiek elvitték kerti dísznek és egyéb célokra (két szfinxfej egy közeli golfpályán kötött ki, az egyik szekér pedig egy használtautó-alkatrész-kereskedőhöz került),

a templom és sok szfinx ottmaradt, más holmikkal együtt. Ezeket túl drága lett volna visszavinni Los Angelesbe, DeMille azonban otthagyni sem akarta, na nem a környezeti aggodalmak miatt, mert ilyenek akkoriban nem nagyon vetődtek fel, hanem azért, mert túl értékesnek találta ahhoz, hogy esetleg rivális filmesek kaparintsák meg.

Készül II. Ramszesz egyik szobra a város előtt álló négy, tízméter magas alak egyikeként

Így aztán egyszerűen úgy döntött, hogy minden maradványt betemettet a homokba.

Mintegy hatvan éven át pihentek a díszletek a dűnék alatt, mielőtt 1982-ben Peter Brosnan szabadúszó író-filmrendező fel nem figyelt DeMille 1959-es önéletrajzában arra a részre, ahol a rendező felidézi, hogy valóban betemették a tárgyakat:

Ha ezer év múlva régészek leásnak Guadalupe homokjába, remélem, nem rohannak a sajtóhoz a fantasztikus hírrel, hogy az egyiptomi civilizáció egész Észak-Amerikáig terjeszkedett. A szfinxeket, amiket ott találnak, mi temettük oda, miután végeztünk velük.“

Megjelentek az amatőr régészek

Brosnan akkor a fejébe vette, hogy kiássa az eltemetett várost, amelynek folyamatát a Cecil B DeMille elveszett városa című dokumentumfilmjében mutatta be. Először a templom építményén található lószobor egy részét találták meg, majd 1990-től már hivatásos régészekkel dolgoztak együtt, akik kiásták a templom homlokzatának hieroglifáit és a domborművek egy részét, valamint jelmezdarabokra is bukkantak, amelyeket a helyi Dunes Centerben állítottak ki.

Találtak emellett rengeteg palackot, amely egykor 7-12 százalékos alkoholtartalmú köhögés elleni szirupot tartalmazott. A szesztilalom idején ez adta az alkoholhoz való hozzáférés kevés legális módjának egyikét.

Peter Brosnan a dokumentumfilmen dolgozik

Brosnan szerint DeMille annyi műtárgyat ásott el a helyszínen, hogy az több múzeumot is megtölthetne. A dűne viszont közben gyors ütemben erodálódik, úgyhogy nemcsak a díszletdarabok, de maga a hely további sorsa is kérdéses.

Csodálatos dűnéket láthatunk viszont Spanyolországban és Angliában is, ahonnan csak egy karnyújtásnyira találjuk ezeket az izgalmas forgatási helyszíneket.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

dűne | kalifornia | nagy sztori | forgatás | történet

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram