Close
Így tölts el egy tartalmas karácsonyt New Yorkban!

Így tölts el egy tartalmas karácsonyt New Yorkban!

A metropoliszok közül talán New York City az a hely, ahol az ünnepi hangulatmérő a legmagasabb értéket mutatja karácsony előtt. A híres áruházak csillogó kirakataitól kezdve a Rockefeller Centerben felállított hatalmas fán át a számos ünnepi vásárig minden sarkon bele lehet futni a karácsonyba. Bár New York valamennyi időszakban kiérdemli az attraktív jelzőt, decemberben szinte ellenállhatatlan. Íme, pár programötlet egy hibátlan New York-i karácsonyi kikapcsolódáshoz.

Botanikus Kert

Az ünnepek alatt téli csodavilággá változik a hely, hála a sziporkázó fáknak és a híres vonatshow-nak.

Utóbbi több mint három évtizede van műsoron, idén várhatóan 190 New York-i nevezetesség másolatát mutatja be miniatűr változatban.

A kihagyhatatlanok: Radio City Rockettes és A Diótörő

Az energikus és elragadóan szórakoztató Radio City Rockettes több mint száz éve része a New York-i hagyománynak,

köszönhetően az előadóknak és a dübörgő ünnepi dallamoknak.

Rendkívül népszerű program, időben ajánlott rá jegyet foglalni. Még több énekért és táncért pedig a Lincoln Center koordinátáit kell bepötyögni, ahol a New York City Ballet adja elő a nagy klasszikust.

Korcsolyázás a Bryant Parkban

New York egyik kedvenc parkja telente alaposan átalakul és valódi Winter Wonderlandként mindent megad, ami az ünnepi hangulathoz elvárható.

Forró kakaó, finom street food, vásári bódék, és egy méretes jégpálya vár, hogy a korcsolyázás után még jobban csússzon le pár korty lélekmelegítő puncs.

Kirakatban a város

És ha már vásár, a kínálat gyakorlatilag kimeríthetetlen.

Böngészhetünk a a Winter Village-ben, a Columbus Circle Holiday Market-en, a Union Square Holiday Market-en, a Grand Central Holiday Fair-en és még rengeteg más helyen.

Az ünnepi piacok teljes térképét itt lehet nézegetni.

Még ha nem is veszünk semmit, akkor is jó móka ellátogatni az ismert üzletekbe azok látványos kirakatai miatt. Érdemes a Fifth Avenue-t belőni, ahol a Barneys, a Bloomingdale’s, a Macy’s és a Saks Fifth Avenue mutatja meg magát és versenyzik a másikkal azért, hogy melyiké a legszebb. Ennek a régi kereskedelmi csatának mi vagyunk a nyertesei.

Séta Dyker Heights-ban

A brooklyni városrész nagyon komolyan veszi az ünnepi kivilágítást. A legtöbb háztulajdonos rögtön hálaadás után felrakja a fényeket, és egész decemberben ott is tartja azokat, hogy a járókelők gyönyörködhessenek bennük.

Még ingyenes túrákat is tartanak.

A Rockefeller Center karácsonyfája

Egy New York-i karácsony nem teljes a Rockefeller-karácsonyfa nélkül. A jó nyolcvan éves hagyomány szerint a város mindig a legnagyobb és legjobb fát szállítja az épület elé, hogy megvilágítsa Midtownt.

A fát 2022-ben november 30-án “helyezik üzembe”, naponta reggel 6 és éjfél között úszik majd a fényben. Az egyetlen kivétel karácsony napja, amikor 24 órán át pompázik.

Hol érdemes megszállni?

Kiváltságos elhelyezkedésével adja magát a The Plaza, amelynél mindig kiemelten kezelik a karácsonyt. A filmekből (is) ismert szálloda feldíszíti a közös helyiségeket és olyan szezonális csomagokat kínál, mint a Reszkessetek, betörők  2. – Elveszve New Yorkban-élmény vagy az ünnepi menü.

A Lotte New York Palace mindössze néhány méterre található a Rockefeller Centertől, így onnan könnyedén elérhető az óriási karácsonyfa. A lobbyban egy különleges postaládát is elhelyeztek, hogy a gyerekek elküldhessék leveleiket a Mikulásnak. A több mint száz éve intézménynek számító St. Regis New York egyik legjobb szállodájáként ismert, ünnepi dekorációja a szobákból sem hiányzik.

Az évet lezáró megérdemelt kényeztetéshez a The Ritz-Carlton valamelyik fényűző ünnepi ajánlatára érdemes rábólintani, a modern
hotelek szerelmesei pedig The Langhamet fogják imádni. Az ugyancsak az Ötödik sugárúton található szálloda remek lokációt és jellemzően emlékezetes ünnepi csomagokat kínál. Előfordt már, hogy a “Very Vintage Christmas” pakkjában egy méretes fa bújt el, de lapultak jegyek a Rockettes-előadásra és még kocsikázni is elvitték a meglepett vendéget a Central Parkba. Az idei kínálatról a szálloda weboldalán érdemes szétnézni.

Mire számítsunk az időjárástól?

Nem szépítjük: a karácsonyi időszakban (december 1. és december 31. között) hideg lesz. A Weather Spark szerint New Yorkban a napi legmagasabb hőmérséklet kb. öt Celsius-fok, hajnalban jöhetnek súlyos mínuszok.

De igazából a hideg csak feldobja a mászkálást, illetve lehetővé teszi, hogy bebújjunk kedvenc sapkánkba, sálunkba és a “csúnya” pulcsinkba, mert hát New York energiáját és hangulatát a felhőkarcolók között sétálva lehet igazán magunkévá tenni.

Ha pedig időutaznál New Yorkba, ezt ajánljuk: az 548 óra New Yorkban oldalán találtuk ezt a pazar felvételt (színesben!) arról, milyen volt az élet a világ fővárosának utcáin 1911-ben.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images, Unsplash)

 

programok | utazás | szálloda | new york | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram